Filmcafé on Tour toe aan tiende editie: pik gratis een film mee in je eigen buurt

Hilde Vandenbroucke verwelkomt al voor de zesde keer filmliefhebbers in De Vlasschaard. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Filmfestival Oostende brengt het publiek naar de film, maar maakt ook de omgekeerde beweging. Dat doen ze ondertussen al tien jaar onder de noemer ‘Filmcafé on Tour’.

Met Filmcafé on Tour bieden de organisatoren van Filmfestival Oostende iedereen de kans een gratis film mee te pikken in de eigen buurt. Dat gebeurt in verschillende cafés in verschillende wijken, maar ook in de diverse ontmoetingscentra. Filmcafé on Tour presenteert Vlaamse films van het laatste jaar, soms in aanwezigheid van cast- en crewleden. Daarbij beantwoorden ze alle vragen uit het publiek.

Zo wordt op maandag 9 september De Vlasschaard in het hartje van Stene-Dorp even omgetoverd in een dorpsbioscoop. Uitbater Hilde Vandenbroucke roert er al bijna 18 jaar in de potten. Zes jaar geleden vond Filmcafé on Tour er voor het eerst plaats.

Ik ben een echte filmfanaat, dus ben ik erg blij dat mijn zaak er weer bij is

“Ik ben een echte filmfanaat”, zegt Hilde. “Toen men mij zes jaar geleden voor het eerst vroeg of het Filmcafé on Tour hier eventueel zou kunnen doorgaan heb ik geen seconde getwijfeld. Vooral omdat de Vlaamse film aan bod komt.”

In De Vlasschaard wordt ditmaal de film Trio vertoont. Een Vlaamse film van Bruno Vanden Broecke, Matteo Simoni en Ruth Beeckmans die ook zelf acteren in de film. “Trio is een drama en speelde in de zalen begin dit jaar. Zelf heb ik de film nog niet gezien, maar ik heb er wel al veel goeds over gehoord. Of we zelf mochten kiezen? Neen, de film werd voor ons gekozen, maar ik ben wel blij dat het deze geworden is. De film gaat over Wim, een boekhouder, maar ook een neuroot en eenzaat. Hij worstelt al een tijdje met een depressie. Zijn halfbroer Gert laat een escorte op hem los in de hoop hem op te beuren en dat wekt verloren gevoelens op. Dat veroorzaakt rivaliteit tussen de broers”, legt Hilde uit. “Met een beetje geluk stapt een van de drie topacteurs hier binnen, hé. Ik zou dat een leuke verrassing vinden”, lacht Hilde.

Gratis Brugse zot

De film wordt achteraan in de zaal die plaats biedt aan 80 personen vertoond. Leuk meegenomen: in de deelnemende cafés krijgt elke toeschouwer een gratis Brugse Zot tijdens de filmavond.

Filmcafé on Tour praktisch

Met Filmcafé on Tour worden zowel cafés als ontmoetingscentra bezocht. In de cafés beginnen de films om 20 uur, in de ontmoetingscentra om 14 uur. Een overzicht:

Zaterdag 7 september: Niet Schieten (Kapel, Rachel Lancsweertplein, in aanwezigheid van Jan Decleir en Stijn Coninx)

Zondag 8 september: Girl (TAO, Langestraat)

Maandag 9 september: Trio (De Vlasschaard, Oudstrijdersplein 5) / Engel (CC Oud Hospitaal, Amsterdamstraat 61)

Dinsdag 10 september: Coureur (De Platse, Zandvoordedorpstraat 10A, in aanwezigheid van Kenneth Merkcen en Niels Willaert) / Ce Magnifique Gâteau (OC De Boeie, Kerkstraat 35)

Woensdag 11 september: De Collega’s 2.0 (De Rid’o, Leopold I-plein 1) / Binti (kerk Zandvoorde, Zandvoordedorpstraat)

Donderdag 12 september: Hellhole (CC De Grote Post, Hendrik Serruyslaan 18A) / Ademloos (OC De Ballon, Mansveldstraat 9)

Vrijdag 13 september: Wij (Jeugdhuis De Korre, Longchamplaan 29) / Will Tura, Hoop Doet Leven (OC De Schelpe, Elisabethlaan)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.