‘The Man Who Sold His Skin’, gebaseerd op kunstwerk van Wim Delvoye, in avant-première op tweede FFO Nights

© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Zaterdagavond passeerden heel wat bekende Vlamingen de rode loper voor de avant-première van het voor een Oscar genomineerde ‘The Man Who Sold His Skin’ tijdens de tweede FFO Night. De film is gebaseerd op het kunstwerk ‘Tim’ van Wervikenaar Wim Delvoye, die ook een rolletje krijgt. “Ik zou zelf graag eens een rare nonkel spelen.”

De film vertelt het verhaal van de jonge Syriër Sam Ali. Om een felbegeerd visum voor Europa te krijgen sluit hij een deal met de controversiële kunstenaar Godefroi. Hij laat zijn rug tatoeëren met de afbeelding van het visum en wordt zo een levend kunstwerk. Sam zal echter snel tot het besef komen dat hij meer dan alleen zijn huid heeft verkocht.

De film is gebaseerd op het levende kunstwerk ‘Tim’ van Wim Delvoye. De kunstenaar tatoeëerde de rug van Tim Steiner en stelde die wereldwijd in kunstgalerijen tentoon tussen 2006 en 2008. “Ik ben enorm geflatteerd”, vertelt Wim Delvoye. “Ik heb altijd gevonden dat het kunstwerk zou toelaten om er mooie verhalen van te maken. Het verhaal vindt nu een bredere laag, een groter publiek. En dat is altijd heel mooi, voor elk kunstwerk. Als het kunstwerk zich kan aanpassen in andere media, dan betekent dat dat het een goed kunstwerk is. Het is goed als een kunstwerk zich kan actualiseren, dat zie je ook met Shakespeare. Ik denk dat er van elk theaterstuk dat hij ooit heeft geschreven, nog altijd geactualiseerde versies of ironische parodieën van geschreven worden. Ik vind het verhaal van iemand die zijn ziel verkoopt een eeuwenoud verhaal en ik ben een schakel in die ketting.”

Wim Delvoye werd geboren op 14 januari 1965 in Wervik en werd opgeleid in Gent. Hij woont anno 2021 deels in het Gentse en deels in Brighton, Verenigd Koninkrijk. “Dat de avant-première nu in mijn West-Vlaanderen plaatsvindt – want ik beschouw mezelf nog steeds als West-Vlaming – is extra leuk”, vervolgt Devoye. “Ik ga nog geregeld en graag naar Wervik. Ik ben er geboren en dat vergeet je niet. Ik blijf West-Vlaanderen een warm hart toedragen.”

Delvoye beschikt zelf ook over acteertalent, want ook in de film duikt hij op. Hij speelt er de rol van een verzekeringsagent. “Het is niet mijn eerste rolletje”, verklapt Wim. “Ik speelde ook al eens in ‘Any Way The Wind Blows’ van Tom Barman, de leadzanger van de Belgische rockgroep dEUS, in 2003. Het was net als nu een klein rolletje. Ik kan niet veel zinnen onthouden en dan zijn die kleine rollen mij op het lijf geschreven (lacht). Of het de aanzet is om nog meer te acteren? Ik zou wel eens graag een fascinerend slecht figuur spelen. Iedereen heeft in zijn familie ergens wel een rare nonkel. En die rare nonkel is ook die die je je altijd kan herinneren. Wel, die zou ik graag nog eens spelen, maar dan mag je niet nog eens een artiest zijn, want dan ben ik bezorgd over mijn imago. Nu speel ik een verzekeringsagent en is er geen verwarring mogelijk met het beeld dat ik heb van mezelf. Wat ik zelf van de film vind? Ik kon tijdens de opnames zelf niet zien hoe goed de film zou worden. Eenmaal gemonteerd heb ik gezien dat het een juweeltje is. Ik heb hem ondertussen drie keer gezien, het is bijna verslavend. Elke keer opnieuw zie je nieuwe dingen. Een absolute aanrader.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier