https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Superfan Marc Moret zag ‘No Time to Die’ in avant-première: “Erg benieuwd hoe de Bond-saga verder zal gaan”

Marc Moret op zijn zolder vol James Bond memorabilia. © MM
Redactie KW

Zit u momenteel ook voortdurend met die dang daga dang dang-oorwurm, waarmee elke James Bond-film opent, in uw hoofd? Dan bent u allicht een van de ontelbare fans die niet snel genoeg richting bioscoop kan trekken om de nieuwste Bond te zien. Geen grotere fan echter dan Marc Moret, voorzitter van de Belgische James Bond Fan Club en eigenaar van een meedogenloos uitdijende 007-collectie.

Het was alweer meer dan tien jaar geleden dat we nog eens aanbelden bij Marc Moret (59), intussen treinbestuurder op rust en al lange tijd gepassioneerd verzamelaar van alles wat van ver of dichtbij met Engelands meesterspion te maken heeft. “Het begon in 1973, toen ik voor het eerst in een Oostendse cinema ‘Live and Let Die’, zag. Ik was meteen en hopeloos verkocht”, zegt hij.

Het zou nog twintig jaar duren voor Marcs (on)gezonde interesse voor het geesteskind van Ian Fleming zou omslaan in een nauwelijks te temperen verzamelwoede. Boeken, posters, miniatuurreplica’s van Bonds vele blitse bolides tot een eigen Golden Gun, langspeelplaten met de filmmuziek, … je vindt ze allemaal op Marcs intussen uitpuilende zolderkamer. “Het wordt hier stilaan te klein”, beseft hij. “Vooral omdat ik sinds enige tijd met een 3D-printer zelf gadgets kan namaken. Het heeft mijn collectie een nieuwe dimensie gegeven.”

Filmlocaties bezoeken

Zijn collectie uitbreiden doet hij dezer dagen via E-Bay maar ook een bezoekje aan een van de vele beurzen slaat hij niet af. “Die laatste konden het voorbije anderhalf jaar natuurlijk niet. En even snel afreizen naar Engeland zit er ook niet in. Je moet al een internationaal paspoort hebben, een test ondergaan, in quarantaine gaan,… Een beurs in het zuiden van Engeland, die doorgaans een paar duizend bezoekers ontvangt, moest onlangs zelfs al op de middag de deuren sluiten omdat er nagenoeg geen publiek was.”

In de Pinewood Studio’s liep ik ooit Roger Moore tegen het lijf

Marc en vrouwlief Martine houden er door 007 ook bijzondere vakantieplannen op na. “We brengen graag een bezoek aan plekken die als filmlocatie werden gebruikt. Toen ik beroepshalve een paar jaar in Taiwan woonde, hebben we bijvoorbeeld de Japanse vulkaan bezocht die het decor vormt in ‘You Only Live Twice’. En ook de Pinewood Studio’s, waar veel Bondfilms werden opgenomen, hebben we al bezocht. Ik ben daar ooit op Roger Moore gebotst. Het zal je niet verrassen dat ik met die Bondheld een foto heb laten nemen.”

Als voorzitter van de Belgische fanclub houdt hij er vandaag ook heel wat internationale contacten op na. “Ik heb zo al jaren een Schotse pennenvriend waar ik regelmatig contact mee hou. En uiteraard komen we ook met de leden van de Belgische fanclub, een 60 in totaal, regelmatig samen.”

Cooke & Verhulst

Vorige week mocht Marc, uitgenodigd op de avant-première van ‘No Time to Die’ in Brussel, zelfs verslag uitbrengen van het evenement in De Cooke & Verhulst Show op Vier. “Twee dagen later hebben we trouwens de film al voor de tweede keer gezien tijdens een vipvoorstelling.”

Wat ons meteen bij de vraag brengt: is de nieuwste Bondfilm een bezoekje aan de bioscoop waard? “Je begrijpt dat mijn natuurlijke reflex hier is om onvoorwaardelijk ‘ja’ te roepen. Maar echt waar, het is een goeie film. Vrij lang met zijn 2 uur en 45 minuten én met een bijzonder einde voor een Bondfilm”, bekent Marc. “In de Daniël Craig-reeks blijft ‘Skyfall’ wat mij betreft de beste”, gooit Martine er tussen. “En ‘Quantum of Solace’ was een miskleun. Neen, dan is deze nieuwe film toch wel een verademing. Een die gelukkig ook heel ver weg blijft van het actie en fantasy-genre waarmee we vandaag bestookt worden. We hebben onlangs ‘Black Widow’ gezien in de cinema, een ware verschrikking!”

Wie meer wil te weten komen over de Belgische James Bond Fanclub kan terecht op www.james-bond.be.

Marcs ultieme James Bond-lijstje

Wie hij nu echt de beste James Bond vond spelen, het is een vraag die we Marc niet wilden opdringen. Het is als kiezen tussen je kinderen. Dat lukt gewoon niet. Maar naar de beste film, slechterik, Bond Girl… wilden we wel even polsen.


Beste Film: “Zonder twijfel ‘On her Majesty’s Secret Service’ (1969). Het is de enige Bondfilm met Georges Lazenby in de hoofdrol.”

Beste Bond-girl: “Ik had indertijd wel iets voor Carole Bouquet, die naast Roger Moore speelde in ‘For Your Eyes Only’. Ze is later nog het gezicht van het Franse modemerk Chanel geworden.”

Beste slechterik: “Zonder twijfel Javier Bardem als Raoul Silva in ‘Skyfall’. Christopher Walz vond ik in ‘Spectre’ bijvoorbeeld absoluut geen goeie Bond-slechterik. Maar hoe Bardem de bad guy speelde, dat was indrukwekkend.”

Beste filmmuziek: “Ook hier moet ik teruggrijpen naar ‘On her Majesty’s Secret Service’. Het (instrumentale) nummer is zoals zoveel herkenbare deuntjes in de Bondfilms gecomponeerd door de onnavolgbare John Barry.”

Beste opvolger: “Wie Daniël Craig straks moet opvolgen? Ik zou het niet weten. Wie straks ‘No Time to Die’ gaat zien, zal trouwens beseffen dat dit een rare vraag is…” (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.