Stijn Vandamme maakt film over Jabbeke in WO2

Stijn Vandamme aan het B17 monument ‘Damn Yankee’. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

De Jabbeekse filmmaker Stijn Vandamme maakte voor Café Cultuur Jabbeke een documentaire over zijn gemeente in de Tweede Wereldoorlog.

Stijn maakte eerder al kortfilms over autisme (waar hij zelf ook mee moet leven, red.), over de Kruispoort en over het leven op Sint-Pieters, een deelgemeente van Brugge. Recenter maakte hij filmpjes over historische ankerplaatsen in Jabbeke. Rond zowat 40 belangrijke gebouwen en gebeurtenissen maakte hij voor de cultuurvereniging Café Cultuur Jabbeke, waarvan hij bestuurslid is, een filmpje.

Via een QR-code kan je die filmpjes telkens ter plaatse raadplegen. Hij stond ook in voor de verfilming van de verhalencyclus Dijken van verhalen in Sint-Pieters, een project van het buurtwerk naar aanleiding van Erfgoeddag.

Archiefmateriaal

In 75 jaar VE-day in Jabbeke gaat hij op zoek naar de Jabbeekse sporen van de Tweede Wereldoorlog. “Mijn film koppelt ontmoetingen met re-enactors op Camp Alabama, het militair tentenkamp dat onlangs neerstreek in het Vlamingveld, aan historische gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog in Jabbeke”, zegt Stijn Vandamme.

“De rode draad is de rondrit van militaire voertuigen die stopt op plaatsen waar belangrijke sporen van de oorlog terug te vinden zijn. Deze beelden worden aangevuld met archiefmateriaal uit Canada en de Verenigde Staten. Dit maakte het me mogelijk om heel wat belangrijke Jabbeekse zaken uit die tijdsperiode in beeld te brengen.” Zo staat hij onder meer stil bij de bevrijding, het Duitse pionierpark in de Stationsstraat en de crash van de B-17 langs de Zomerweg, waar deze zomer nog een nieuwe gedenkplaat werd geplaatst. Ook de dodelijke luchtaanval op een tram in Snellegem en het krijgsgevangenenkamp in Vloethemveld komen in beeld.

Stijns film wordt op groot scherm getoond op zaterdag 30 oktober om 19.30 uur in de theaterzaal van het Vrijetijdscentrum.

(PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier