Slecht weer is goed nieuws voor cinema

De uitbaters zijn tevreden met de voorlopige bezoekerscijfers. Er wordt ter plekke ook meer geconsumeerd. (foto Getty) © MixMedia Getty Images
Bert Vanden Berghe

Een stevig filmaanbod en het kwakkelweer zorgen ervoor dat de West-Vlaming volop naar de bioscoopzaal trekt. West-Vlaamse uitbaters halen dan ook opgelucht adem. Ze zien ook een opvallende trend: “Er wordt meer snoep en popcorn verkocht.”

“Het weer gezien?” Bioscoopuitbater Yves Devriendt van de Roeselaarse Cityscoop kan het niet onder stoelen, banken of zijn rode bioscoopzetels steken. De regen én het uitgebreide filmaanbod zorgen ervoor dat ze een maand na de heropening goed draaien. Meer dan goed, zelfs. Het begon stroef, door het mooie weer en ook het EK, maar enkele kleppers als de nieuwe K3-film en Tom & Jerry deden het goed. “Vorig jaar was het aanbod een pak minder en hadden de mensen meer schrik dan nu. De maatregelen veranderden toen ook om de haverklap, nu blijft de situatie ook stabiel.”

Space Jam

Woensdag gingen ook Fast & Furious 9 en Space Jam in première. “Deze maand krijgen we nog kleppers als Jungle Cruise, The Hitman’s Wife’s Bodyguard en The Suicide Squad. In augustus volgen dan animatiefilms als 100% Wolf en Paw Patrol: The Movie, die het goed zullen doen. En naast gezinsfilms hebben we ook een brede waaier aan films, die een breed publiek aanspreken. Ja, het is bijna de cinema van vroeger. Opvallend: er wordt ook meer snoep en popcorn verkocht. Mensen willen duidelijk hun schade inhalen.” Een gelijkaardig geluid horen we ook bij Pieterjan Vandenbussche van Cinema Koksijde. “We zijn echt heel tevreden. Nu is het een kwestie van meer capaciteit te krijgen.”

Bij Kinepolis, dat drie complexen in onze provincie heeft, zit die op 75 procent vandaag. “Waarschijnlijk gaan we pas op 1 oktober naar 100 procent”, weet woordvoerder Stijn Vanspauwen. “Maar ook wij mogen niet klagen. We doen elke week beter. Wat opvalt, is dat het online ticketsysteem het bijzonder goed doet. Vroeger was dat goed voor 50 procent, nu gaan we in West-Vlaanderen richting 90 procent.” Ook in Cityscoop, waar ze sinds de crisis het online systeem hebben ingevoerd, merken ze een gevoelige stijging. “Mensen hebben die weg gevonden, en dat zal zo blijven, gokken we.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier