Oostendse herinneringen aan filmlegende: “Belmondo was gewone, lieve man”

Jean-Paul Belmondo en Barbara Gandolfi in betere tijden in de Marina in Oostende. © Edwin Fontaine
Hannes Hosten

De dood van Jean-Paul Belmondo brengt ook in Oostende herinneringen naar boven. Vier jaar lang vond de Franse cinemagod de liefde in de Stad aan Zee, en wel bij voormalig Playboy-model en Temptation Island-verleidster Barbara Gandolfi (46). Maar de relatie bleef niet duren en sloeg uiteindelijk om tot een rechtszaak. “Belmondo was een gewone, lieve, rustige man”, vertelt Domenico Acquaro, voormalig zaakvoerder van restaurant Marina, waar het koppel regelmatig te gast was.

Barbara Gandolfi, die later ook parenclubs en stripteasebars uitbaatte en zaken ging doen in Dubai, leerde Jean-Paul Belmondo in de zomer van 2008 kennen op restaurant in Monaco. Ze trokken er samen opuit aan de Côte d’Azur en toen de reis ten einde liep, besloot Bébel met Barbara mee te reizen naar Oostende, waar hij enkele dagen bleef. Daarna bleven ze contact houden.

“Ik vind vooral rust en sereniteit bij hem. Ik heb een heel druk bestaan, maar als ik bij hem ben en hij vertelt over zijn leven, dan kom ik tot rust”, liet Gandolfi in oktober 2008 optekenen in De Zeewacht. In de zomer van 2009 stelde ze dat stilaan van een liefdesrelatie sprake kon zijn. Maar dan zonder vlinders in de buik. Nog eens Gandolfi, april 2012: “We zijn er voor elkaar, steunen en respecteren elkaar. Net doordat ik geen nood heb aan een fysieke relatie, lukt dat: we gaan samen op reis, voelen ons gewoon goed samen… Voilà, that’s it.”

Leeftijdsverschil

Opvallend aan de relatie was het leeftijdsverschil van 42 jaar. Bovendien was de topacteur na een beroerte in 2001 halfzijdig verlamd. Het is niet helemaal te verwonderen dat de Oostendse babe later het verwijt kreeg dat ze het voor zijn geld deed. Op dat moment woonde ze trouwens nog samen met haar ex-man en zakenpartner Frédéric Vanderwilt in een luxueuze villa aan de Vogelzangdreef.

Heel eenvoudig

Hoe dan ook, Belmondo en Gandolfi reisden vier jaar lang samen de wereld rond en lieten zich graag in elkaars gezelschap zien op luxueuze feestjes. Ze doken ook op in Oostende, waar ze graag geziene gasten waren in het Italiaanse toprestaurant Marina, toen nog op de Visserskaai en uitgebaat door Domenico Acquaro, de vader van de huidige zaakvoerster Vida, die het restaurant verhuisde naar de Oosteroever.

“Barbara Gandolfi was in die tijd een vaste klant bij ons”, vertelt Domenico Acquaro. “Met Jean-Paul Belmondo was ze regelmatig bij ons te gast. Ook de viering van de 75ste verjaardag van Belmondo, met enkele goede vrienden, vond plaats in ons restaurant. Hij was een heel gewone, lieve, rustige man. Hij en Barbara zijn, net als ikzelf, van Italiaanse afkomst. Hij at dan ook heel graag Italiaans. Ook de gewone kost: een gewone pasta jambon met roséwijn was al goed. Het mocht heel eenvoudig zijn.”

“Ik vind het spijtig dat hij gestorven is, maar 88 jaar is natuurlijk een mooie ouderdom”, vervolgt Domenico. “Door zijn verlamming moest hij ook wel afzien in zijn oude dag. Maar hij was een fantastisch man. We mogen blij zijn dat hij tot in Oostende geraakt is.”

Heksenjacht

In oktober 2012 bleek het uit met de liefde tussen Gandolfi en Bébel. Hun relatie riep al van bij het begin vragen op bij het gerecht. Er waren vermoedens dat Gandolfi en haar ex-man hun luxueuze leventje leefden op de kap van Jean-Paul Belmondo. Na de scheiding tussen Vanderwilt en Gandolfi kocht Belmondo voor haar de villa in de Vogelzangdreef, maar in 2013 verkocht hij die weer. De steracteur schonk zijn Oostendse geliefde ook eens 200.000 euro.

Toch werden Gandolfi en Vanderwilt in 2018 door het Gentse hof van beroep vrijgesproken van oplichting. Volgens de rechter besefte Belmondo maar al te goed dat het Gandolfi om het geld te doen was. Hij wou alleen maar dat ze meer tijd met hem doorbracht. “Hier eindigt de heksenjacht”, reageerde Barbara Gandolfi toen opgelucht. We konden haar niet bereiken voor een reactie op het overlijden van de man aan wie ze ooit haar glimlach schonk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier