Nieuw concept FFO Nights vervangt Filmfestival Oostende

Koen De Bouw, die de rol als master in januari 2021 zou opnemen, zal zijn titel voor twee jaar dragen.© GLO
Koen De Bouw, die de rol als master in januari 2021 zou opnemen, zal zijn titel voor twee jaar dragen.© GLO
Gillian Lowyck

De sluiting van de bioscopen en cultuurhuizen bezorgt de organisatoren van Filmfestival Oostende (FFO) de nodige kopzorgen. Normaal gesproken zou van 15 tot en met 23 januari 2021 de eerste wintereditie plaatsvinden. De onduidelijkheid over de heropening van de festivallocaties inspireert Filmfestival Oostende tot een nieuw concept: FFO Nights 2021. Het festival zal nu over het hele jaar plaatsvinden in plaats van negen dagen in januari. De uitreiking van de Jamies en Ensors gaat wel door.

De voorbije maanden werkte Filmfestival Oostende noodgedwongen aan een hybride editie, waar een online filmaanbod een offline festival met beperkte zaalcapaciteit zou ondersteunen. De onzekerheid over een tijdige heropening van de festivallocaties (Kinepolis Oostende, De Grote Post, Kursaal Oostende) gooit nu roet in het eten.

“Een andere piste met een volledig online programma werd al snel verlaten, gezien dit niet strookt met het inclusieve, publieksvriendelijke en sfeervolle karakter van het festival. Daarom bedacht het FFO-team een nieuw concept voor zijn festivaleditie 2021”, klinkt het bij de organisatie.

Doorstart maken

Geen negen dagen in januari, maar een festival doorheen het hele jaar, wanneer het kan en wanneer het mag. “Filmfestival Oostende zal zijn activiteiten spreiden én aanpassen in functie van de Belgische filmreleases en de coronamaatregelen. Koen De Bouw, die de rol als master in januari 2021 zou opnemen, zal zijn titel voor twee jaar dragen om zowel de FFO Nights als FFO22 te ondersteunen.”

“Red Sandra, de film van Lien Willaert en Jan Verheyen, die het festival zou openen op 15 januari, wordt alvast een van de hoogtepunten. Met deze nieuwe formule wil Filmfestival Oostende de Belgische makers, filmdistributeurs en bioscopen bijstaan om een doorstart te maken na deze moeilijke coronaperiode.”

Talent van eigen bodem

Zoals de naam FFO Nights doet vermoeden zal Filmfestival Oostende een glamoureuze filmavond organiseren met veel aandacht voor Vlaamse films en talent van eigen bodem. Het festival mikt voor deze FFO Nights vooral op zaterdagen met als hoofdevenement een avant-première van een Vlaamse film in aanwezigheid van cast & crew.

“Alle Vlaamse bioscopen kunnen intekenen op de streaming van het rodeloperevent, live vanuit Kinepolis Oostende, om aansluitend de film in avant-première te vertonen. Zo hebben alle filmliefhebbers toegang tot exclusieve nieuwe content, en belangrijker, een extra reden om zich opnieuw naar de dichtstbijzijnde cinema te begeven. De datum en het programma voor de eerste FFO Night worden begin 2021 bekendgemaakt.”

Heel Vlaanderen en Brussel

“Filmfestival Oostende is sinds zijn oprichting, intussen 14 jaar geleden, het festival geweest dat talent van eigen bodem ondersteunt. Het is nu meer dan ooit van belang dat we er zijn voor onze filmsector”, zegt artistiek directeur Peter Craeymeersch.

“Daarom hebben we een formule bedacht waarmee we Vlaamse (co-)producties kunnen ondersteunen. We wilden tevens alle bioscoopexploitanten een hart onder de riem steken door de FFO Nights in heel Vlaanderen en Brussel ter beschikking te stellen.”

Jamies en Ensors

Het festival in januari verdwijnt niet volledig. De uitreiking van de Jamies (de Vlaamse online video awards) en de Ensors (de Vlaamse filmprijzen) vinden wel plaats. Beide uitreikingen worden uitgewerkt onder alternatieve formats, waarbij de organisaties inzetten op een zo breed mogelijk bereik.

Op 22 januari worden de Jamies online gestreamd via verschillende kanalen. De uitreiking van de Ensors op 23 januari zal te volgen zijn op Canvas.

Vernieuwd stadsfestival

“Wij hopen samen met de organisatoren van Filmfestival Oostende dat de coronasituatie tegen de winter van 2022 genormaliseerd is”, voegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) nog toe.

“Vanaf dan is het de bedoeling dat de Jamies en de Ensors de apotheose worden van een vernieuwd stadsfestival en filmfeest voor iedereen, op het grote scherm, waar films thuis horen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten