Master Koen De Bouw zet mentale gezondheid centraal tijdens Filmfestival Oostende

Koen De Bouw doopte zijn masterselectie 'Going Mental'. © Filmfestival Oostende
Matthias Feyen
Matthias Feyen Redactie KW

Master van het Filmfestival Oostende Koen De Bouw zet in de eerst wintereditie van het festival mentale gezondheid centraal. De Bouw doopte zijn masterselectie ‘Going Mental’ en wil vooral de aandacht vestigen op het belang van mentale gezondheid. Dinsdag kondigt het festival haar eerste namen aan. Onder meer de Spaande Oscarinzending ‘The Good Boss’ en de documentaire ‘Ennio: The Maestro’ over componist Ennio Morricone passeren in januari de revue.

Filmfestival Oostende (FFO) maakte de eerste namen bekend voor de allereerste wintereditie van het festival in januari 2022. Zo staan er al enkele avant-premières op de planning, zoals de Finse Oscarinzending ‘Compartment N°6’ van Juho Kuosmanen. Ook de biopic ‘Miss Marx’ over het leven van de jongste dochter van de Duitse denker komt aan bod. Componist Ennio Morricone wordt na zijn overlijden in 2020 gevierd met de documentaire ‘Ennio: The Maestro’.

In de LOOK!-competitie, waarin visueel sterke verhalen geselecteerd worden, springt de film ‘One Second’ van Zhang Yimou in het oog. L’événement’ van Audrey Diwan, een abortusdrama naar het gelijknamige boek van Annie Ernaux, mocht dan weer de Gouden Leeuw in ontvangst nemen op het filmfestival van Venetië.

FFO lost ook al de eerste titels uit de splinternieuwe COOP!- en SOON!-competities. Voor COOP!, de competitie waarin Belgische en Nederlandse coproducties bekroond worden, is dat ‘Rien à foutre’, een Belgisch-Franse komedie met Adèle Exarchopoulos. In de SOON!-competitie, waar debuutfilms en tweede features aan bod komen, wordt de spits afgebeten door de Noord-Macedonische Oscarinzending ‘Sisterhood’.

Televisiereeks in première

Het filmfestival heeft ook aandacht voor televisiereeksen. Zo gaat in januari de nieuwe reeks van Tom Lenaerts en Paul Baeten Gronda, het duo achter ‘Over water’, in première. De psychologische thrillerreeks ‘Twee zomers’ kan rekenen op een Vlaamse sterrencast met FFO-Master Koen De Bouw op kop.

Master Koen De Bouw verzamelde cinema in zijn gekozen thema ‘Going Mental’. Zijn selectie bevat klassiekers als ‘Una giornata particolare’ (1977) en ‘Der Himmel über Berlin’ (1987), maar ook recentere meesterwerken zoals ‘Beautiful Boy’ (2018) van Felix van Groeningen.

Coronaveilig festival

Het volledig programma wordt bekend gemaakt op 21 december 2021. Filmfestival Oostende zal bovendien een coronabeleid uittekenen dat een veilig festivalbezoek zal garanderen. Wijzigende overheidsmaatregelen worden nauwkeurig opgevolgd, toegepast en bijgestuurd waar nodig.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.