Joeri Christiaen verovert de wereld met ‘Mush-Mush en de Zwammetjes’

Joeri Christiaen met zijn ‘Mush-Mush-zwammetjes’.© MVO
Joeri Christiaen met zijn ‘Mush-Mush-zwammetjes’.© MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Ketnet zendt vanaf zaterdag de nieuwe animatieserie Mush-Mush en de Zwammetjes uit, een Belgisch-Franse productie van het Gentse productiehuis Thuristar. Oostduinkerkenaar Joeri Christiaen kneedde het 3D-figuurtje van ontwerpster Elfriede de Rooster naar zijn hand en leidde als regisseur en artdirector de creatieve teams die deze animatiereeks realiseerden.

Joeri Christiaen (47) startte in 2007 het animatieproductiehuis Thuristar in Gent op. “Alles kwam pas goed op gang in 2012, toen producente Perrine Gauthier aan boord kwam en we de kortfilm 850 Meters produceerden”, legt Joeri uit. “Die film maakte de tv-reeks Mijn ridder en ik mogelijk en zo begonnen we naam te maken. Frederik Segers, de muzikant uit Gent met wie ik al 15 jaar samenwerk en de Franse stemacteur Manuel Garijo vervoegden ons team iets later. We dragen elk ons specifieke talent bij in een project: ik schrijf, teken, doe animatie en regisseer. Perrine is als producente nauw betrokken bij de creatieve processen.”

Flinke dosis humor

“Het verhaal van Mush-Mush begon, toen Elfriede de Rooster ons op een dag haar diensten als 3D-artieste aanbood. Perrine ontdekte op haar website de schattige Mush-Mush-figuurtjes. Zo ontstond het idee om samen een animatiereeks te maken. Het eerste anderhalf jaar stelden Perrine en Elfriede een soort literaire bijbel samen waarin de personages worden beschreven. In 2016 startte mijn taak als regisseur en artistiek directeur. Ik bracht mijn ervaring, stijl van regie, en natuurlijk een flinke dosis humor in het project. Het was mijn rol om de stijl en het ritme van de reeks te bepalen. Ik bracht de personages tot leven, bepaalde hoe ze zouden acteren, bewegen en met elkaar omgaan. Hoe ze zowel grappig als gevoelig kunnen zijn, en hoe ze de kijker kunnen meenemen in een verhaal”, legt Joeri uit.

 © Thuristar
© Thuristar

“Om de kracht en schattigheid van de personages te accentueren, gaven we de achtergronden het wereldje rond de personages een meer realistische vorm, zodat de ‘zwammetjes’ door het contrast meer opvallen. Aan een animatiereeks komt enorm veel teamwerk te pas met verschillende talenten om tot een mooi resultaat te komen. Aan de reeks heeft een 100-tal mensen in België, Frankrijk en Engeland meegewerkt. Als regisseur zorgde ik ervoor dat alle creatieve neuzen in dezelfde artistieke richting werden gezet”, weet Joeri.

Toerist

“Ketnet is een sterke partner, maar intussen is de hele wereld geïnteresseerd. De bosavonturen van Mush-Mush en zijn vriendjes met een speciale gave zullen in 150 landen te zien zijn! Het gaat om 48 afleveringen van 12 minuten en twee afleveringen van 22 minuten, bedoeld voor kinderen van 4 tot 7 jaar”, zegt Joeri trots.

Perrine verzamelt momenteel partners voor een tweede seizoen van Mush-Mush en Joeri hoopt nog dit jaar in productie te gaan. “Ik broed ook op een nieuwe reeks, gebaseerd op cartoons rond ons dagelijkse familieleven die ik tekende tijdens de eerste lockdown”, verklapt Joeri, die wel ‘zijn’ Oostduinkerke mist. “Voor corona kwamen we af en toe aan zee uitblazen. We bezochten familie en vrienden, aten verse vis en frietjes bij mijn ouders… We wachten vol ongeduld tot we weer naar de zee kunnen afzakken. Ik ben in Parijs beland door mijn werk, en daar blijven hangen. Ik heb hier ondertussen een leven opgebouwd en het bevalt me, hoewel ik me nog steeds een beetje toerist voel. Ik heb het leven en werk waarvan ik altijd droomde…”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.