Dertig jaar oude popcorn na verwijderen cinemastoelen: “Heel wat oude Belgische Franken ontdekt”

© (Foto GF)
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

De oude bioscoopzalen van het voormalige Cinéstar in het centrum van Waregem werden recent gerenoveerd voor de nieuwe Schakelbox, als uitbreiding van cultuurcentrum De Schakel. Tijdens het weghalen van de stoelen werd op de vloer heel wat afval gevonden, waaronder parels uit ver vervlogen tijden.

Cinéstar opende de deuren op 7 oktober 1993. De iconische bioscoop blijft bij veel Waregemnaren als plaatselijk erfgoed in de herinneringen bewaard vanwege het ‘kleine Louvre’, de glazen overdekking van de trappen.

Eind december 2012 overleed stichter Eric Degroote en zetten echtgenote Veerle Coucke en zoon Aaron zijn levenswerk verder. In oktober 2020 kwam er een eind dat verhaal. Het stadsbestuur nam de ruimte nadien mee in de plannen voor de uitbreiding van CC De Schakel.

Het Louvre ging tegen de vlakte tijdens de renovatiewerken van Het Pand 2.0. De drie bioscoopzalen werden gerenoveerd en doen binnenkort dienst als tentoonstellingsruimte, blackbox voor voorstellingen en optredens en één zaal blijft als filmruimte behouden.

Kleurenspektakel

Tijdens de werken werden de oude stoelen verwijderd. In de dertig jaar van Cinéstar verloren heel wat klanten duidelijk kleine spullen onder de banken, want er werd heel wat ‘historisch afval’ ontdekt.

“Het is ongelooflijk wat we daar aantroffen”, vertelt cultuurfunctionaris Joost Van De Kerkhove. “Juwelen, oude Belgische franken, sleutels, zelfs een identiteitskaart en uiteraard heel wat popcorn en snoep. Het leverde een waar kleurenspektakel op en daarvan hebben we leuke foto’s en zelfs een klein filmpje gemaakt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.