Chantal en Nonkels slepen samen tien nominaties voor Ensors in de wacht

Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

In Oostende zijn de nominaties bekend gemaakt voor de Ensors, de prijzen die de audiovisuele sector uitreikt aan Vlaamse fictie-, documentaire en animatieproducties. De favorieten voor de filmprijzen zijn ‘Zillion’ en ‘Close’, in de categorie van de tv-series zien we dat naast ‘Roomies’ van het West-Vlaamse productiehuis De Wereldvrede ook ‘Chantal’ en ‘Nonkels’ heel goed scoren.

Wie de genomineerden zijn voor de Ensors wordt bepaalde door de 1700 leden van de Ensor Academie. Die leden zijn actieve film-en televisieprofessionals. Zij beslisten dat er 14 nominaties naar de films ‘Close’ en ‘Zillion’ gaan. ‘Rebel’ van Adil El Arbi en Bilall Fallah sleept 11 nominaties in de wacht en hetzelfde aantal gaat naar ‘Roomies’, de veel besproken serie van De Wereldvrede, het productiehuis van onder meer Jabbekenaar Gilles Coulier, die op heel lovende recensies kon rekenen, maar lang geen zo’n kijkcijferkanon was als ‘Chantal’ en ‘Nonkels’.

Er zijn 6 nominaties voor ‘Chantal’, waaronder uiteraard voor onze West-Vlaamse ambassadeur Maaike Cafmeyer in de categorie ‘Beste acteerprestatie in een hoofdrol (fictieserie)’ en voor Heulenaar Jeroen Dumoulein, de regisseur van de serie. Een Ensor voor Cafmeyer zou het protest verstommen dat vorig jaar opsteeg toen voor het eerst gemengde categorieën voor de acteerprestaties werden ingevoerd en uitsluitend mannelijke acteurs werden bekroond.

Mathias Sercu maakt kans op twee prijzen. Hij is genomineerd voor ‘Beste scenario (fictieserie)’ en voor ‘Beste acteerprestatie in een ondersteunende rol (fictieserie)’. Opvallend wel is dat geen enkele acteur uit ‘Nonkels’ is genomineerd. Rik Verheye kan een prijs winnen, maar dan voor het scenario dat hij samen schreef met Jelle De Beule en Koen De Poorter. In de filmsector heel weinig West-Vlaamse nominaties. Al mag Bert Libeert van Goose nu al een plekje voorzien voor zo’n Ensorbeeldje. Als componist van de muziek van ‘Zillion’ is hij favoriet in de categorie ‘Beste filmmuziek’. Met de Brugse Anne Verbeure tenslotte maakt er ook een provinciegenote een kans op een Ensor in de categorie ‘Beste Kortfilm’. Zij tekende voor de animatiefilm ‘Rode Reus’.

Tot 17 januari volgt nu een nieuwe stemronde waarin de 1700 leden van de Ensor Academie zullen bepalen wie met de prijzen aan de haal gaat. De winnaars zullen we kennen op zaterdag 4 februari, wanneer aan het slot van het Filmfestival van Oostende tijdens het Gala van de Ensors de beeldjes worden uitgereikt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.