Actrice Loes Swaenepoel (26) in de prijzen op kortfilmfestival Leuven

Loes Swaenepoel won een acteerprijs.© JT
Loes Swaenepoel won een acteerprijs.© JT
Redactie KW

De Hoogleedse Loes Swaenepoel (26) viel in de prijzen tijdens het kortfilmfestival in Leuven. Dankzij haar rol in de kortfilm ‘Kom hier’ won ze in de categorie ‘beste acteerprestatie’. Het Leuvense festival wordt vaak gezien als springplank voor jong acteertalent.

De kortfilm ‘Kom hier’ wordt geregisseerd door Marieke Elzerman. Loes kreeg heel wat lof van de jury vanwege haar ingetogen en genuanceerde spel waarmee ze een diepe indruk naliet en de mensen wist te ontroeren. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet echt afwist van het bestaan van die prijs”, opent Loes, die nu in Gent woont. “Ik vond het erg leuk voor Marieke dat ze geselecteerd was met haar afstudeerfilm. De ochtend van de slotceremonie kreeg ik telefoon met de vraag of ik aanwezig kon zijn. Toen had ik door dat ik wellicht iets gewonnen had. Het is heel gek, maar vooral superfijn.”

Heel veel reacties

Haar prestatie is alvast niet onopgemerkt gebleven. De reacties stroomden binnen en maakten best wel wat los bij Loes. “Ik ben geschrokken hoeveel reactie er is gekomen op mijn prijs. Toen besefte ik: dit is best wel een bekende trofee. De reacties waren hartverwarmend. Velen vonden het echt verdiend. Het is fijn om mensen rondom je te hebben die in je geloven. Dat is een ferme steun en geeft me het gevoel dat ik goed bezig ben. Aan de andere kant is het ook een beetje vreemd. Als acteur maak je een film samen met heel veel mensen. Je doet het voor het eindproduct. Het is dan wat raar dat de focus opeens op één speler komt te liggen.”

Mix theater en films

Loes studeerde af in 2018 aan het KASK in Gent. Ze speelde al in één langspeelfilm en dit was haar debuut in een kortfilm. In het theater heeft ze echter heel wat meer ervaring. “Misschien kan deze prijs een opstapje zijn”, gaat Loes verder. “Ik wil nog heel veel spelen, zoveel mogelijk. Kiezen tussen film en theater is moeilijk, al zijn de budgetten wel groter in films. Ik droom van een afwisseling tussen beide. Het zijn twee compleet andere uitdagingen en van het ene leer je zaken die je dan kunt gebruiken in het andere.”

Net als voor veel artiesten zorgde corona ook bij Loes voor veel gaten in haar agenda. “De tournee van onze theatervoorstelling werd afgelast. Als freelancer is het niet altijd even gemakkelijk om werk te vinden. Maar 2021 ziet er alvast goed uit. Heel mijn agenda is al volgepland, dus dat is zeker goed nieuws. Ik maak deel uit van Camping Sunset, een gezelschap van pas afgestudeerde KASK-studenten. Sinds twee jaar maken we elke zomer een productie. Dat hebben we dit jaar, tussen de twee lockdowns in, ook kunnen doen. Ik speel ook nog bij Compagnie de Kolifokkers. Dat is een bende van zes vrouwen die verschillende stukken spelen. De eerste maanden van het nieuwe jaar speel ik in Antwerpen. De productie loopt van januari tot maart. Dan verhuis ik ook even mee. Ik woon voornamelijk waar ik werk”, besluit Loes. (JT)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.