Film toont leven op en naast water van een Ibis-leerling in Oostende

V.l.n.r. Ibis-directeur Philip Declercq, leraar Patrick Van Craeynest, regisseur Nina de Vroome en producente Lotte Van craeynest. gehurkt de leerlingen die in de prent te zien zijn: Killian Bruggeman, Justin Van Dhuynslager, Berend De Smet en Vladimir Blyakhman © (fotoML)
Redactie KW

Deze ging in CC De Grote Post in Oostende de West-Vlaamse première door van ‘Een idee van de Zee’, een film van Nina de Vroome.

De prent portretteert het leven op en naast het water van een Ibis-leerling.

De jonge Nederlandse filmmaker Nina de Vroome weet in sobere maar beklijvende beelden het strenge internaatsleven van dit ooit door Albert I opgestarte maritiem instituut te vatten. De leerlingen leren er op de schoolbanken over boeien en positiebepaling, op de brugsimulator weten ze net een aanvaring met een vrachtschip te vermijden. Op zee verbijten ze in brute humor hun medelijden met de naar zuurstof smachtende gevangen vis.

Maar Nina de Vroome peilt in beeld en woord ook naar die andere zee die we denken zo goed te kennen vanaf de wal, maar die zich pas openbaart aan wie haar trotseert en meteen tot enige ontzag dwingt. Maar hoewel de zee tijdloos lijkt, is er veel aan het veranderen. De visserij lijkt gedoemd vroeg of laat te verdwijnen, samen met de vele bedreigde vispopulaties. De vismijn in Oostende is vervallen en de haven is verroest, maar onder de afbladderende verf komt een nieuwe kleur tevoorschijn.

De film is gemaakt met liefde voor de zee en voor de Ibis. De prent duurt 64 minuten en is geproduceerd door Lotte Van Craeynest van productiehuis Sieber in samenwerking met atelier Graphoui.

(ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.