Filip Simoens is eerste voorzitter van de nieuwe Stadsharmonie Wervik

Juwelier Filip Simoens (57) is de eerste voorzitter van de Stadsharmonie Wervik. Het kwam enkele maanden geleden tot een fusie tussen De Grote Harmonie en harmonie Onder Ons. Op vraag van de muzikanten ging men op zoek naar een nieuwe en neutrale voorzitter. Voorzitters Peter Renier (Onder Ons) en Joke Delva (De Grote Harmonie) zetten een stap opzij, maar blijven heel actief.

Filip Simoens. © MV

“Een paar maanden geleden kreeg ik het bezoek van Joke Delva en Freddy Stragier”, vertelt Filip Simoens. “Ze brachten me een overtuigend verhaal over de samensmelting van de vroegere twee harmonieën en vroegen me daarbij om voorzitter te worden van die nieuwe Stadsharmonie. Het overviel me, ik hapte niet direct toe.”

“Het enthousiasme dat uitgaat van de groep, maar ook het feit dat ikzelf tijdens mijn jeugdjaren tuba speelde in de harmonie Onder Ons en in de harmonie van het Sint-Aloysiuscollege in Menen, haalden me ertoe over om voorzitter te worden. Met onze bestuursploeg werken we als één team aan ons plan om de muziek, meer dan ooit, opnieuw op de voorgrond te brengen in onze stad.”

Rangen vervoegen

“Door het bieden van een maximale ondersteuning en het uitwerken van een aantrekkelijk programma, brengen we de muziek weer op een hogere trap en zorgen we ervoor dat de muzikanten zich hier echt op hun plaats voelen.”

“De eerste resultaten zijn al zichtbaar. Op deze korte tijd kwam er door de werkkracht van onze leden, een overeenkomst tot stand met de Academie voor Muziek en Woord, zodat een aantal leerlingen dit schooljaar groepsmusiceren in de jeugdharmonie gaan volgen. Ondertussen groeide onze groep muzikanten sterk aan en we zijn ervan overtuigd dat we nog meer muzikanten kunnen aanspreken om onze rangen te vervoegen. Wie hier komt, krijgt onmiddellijk het gevoel dat de bestuursploeg van de nieuwe stadsharmonie barst van de werklust en het enthousiasme.”

“De bedoeling van dit ‘nieuw muziek’ is een harmonie te hebben, waar iedereen zich thuis voelt”

“Naast de Stadsharmonie neemt onze bestuursploeg ook de jeugdharmonie en de Wervikse Big Band onder zijn vleugels. Het hartritme van iedere afzonderlijke muziekgroep wordt daar bepaald door zijn dirigent. Pieter Meersseman, Benjamin Verstraete en Lieven Maertens zijn de respectievelijke dirigenten van onze muziekkorpsen. Ik kijk met veel respect naar onze dirigent Pieter Meerseman, die er samen met onze nieuwe formatie in slaagde om zich op zo’n korte tijd in te werken in het programma van het totaalspektakel ‘Keerekeeweere’ in Oosthove.”

Brandweer

Filip Simoens stopte op zijn twintigste als muzikant. Hij is als jarenlang kapitein-dienstchef van het vrijwillig brandweerkorps. “Ik had de intentie om als muzikant verder te doen, maar het was praktisch niet mogelijk”, blikt Filip terug. “Ik begon me dan op de brandweer te focussen en volgde cursussen.”

Voorzitter Filip Simoens dankt tenslotte het stadsbestuur en de sponsors. “Voor hun steun die voor onze harmonie onontbeerlijk is”, benadrukt hij. “Bedoeling van dit nieuw muziek is weer een heel grote harmonie te hebben, waar iedereen zich thuis voelt.” (Erik De Block)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.