Fien Luyckx uit Oostrozebeke en Telly Claus uit Oeselgem willen Homo Universalis worden

Fien Luyckx: "Ik ben nogal competitief ingesteld." © VRT
Dries Bernaert

Fien Luyckx (28) uit Oostrozebeke en Telly Claus (40) uit Oeselgem willen de nieuwe ‘Homo Universalis’ worden. Om te winnen moet je 99 andere deelnemers uitschakelen. Vanaf maandag 11 februari strijden 100 nieuwe mannen en vrouwen in het tv-programma Iedereen Beroemd om die titel.

Een Homo Universalis oftewel een persoon die alles kan. De populaire rubriek in het Eén-programma Iedereen Beroemd trapt maandag een nieuw seizoen af. Twee streekgenoten wagen hun kans.

Fien Luyckx (28) uit Oostrozebeke is apothekeres in Kluisbergen. “Vorig jaar keek ik vaak naar Homo Universalis en ik vond het een leuk concept om spelletjes te spelen tot er één winnaar overblijft“, opent ze. “Ik ben zelf nogal competitief ingesteld en was getriggerd om een filmpje op te nemen met mijn kandidatuur. Uiteindelijk werd ik dus geselecteerd.”

Hoogtevrees

Fien luistert graag muziek en leerde op zichzelf piano en gitaar spelen. In haar vrije tijd houdt ze ook van koken. “Ik zat twaalf jaar in de KSA in Oostrozebeke en speel al heel lang volleybal, dit seizoen bij DVH Wielsbeke in tweede provinciale. Dat kan mij allemaal van pas komen tijdens het programma. Ik hoop vooral op creatieve proeven, zowel denken als doen, en ook puzzels schrikken mij niet af want ik heb een goed inzicht. Met mijn balgevoel moet ik ook op sportief vlak mijn mannetje kunnen staan. Hopelijk zijn er geen proeven met vieze dieren, zoals spinnen, en mijn hoogtevrees kan mij ook wel eens parten spelen.”

Ik zal mijn angsten uitschakelen om ver te kunnen doorstoten – Fien Luyckx

Het wordt voor Fien haar televisiedebuut. “Mijn zus Lies (29) nam vroeger al deel aan Blokken, de Canvascrack en de Slimste Gemeente, maar het wordt mijn eerste keer op tv. Mijn zus en broer Bert (25) zullen ongetwijfeld voor mij supporteren. Ik zal er absoluut voor gaan en desnoods mijn angsten uitschakelen om ver te kunnen doorstoten”, besluit Fien Luyckx.

Ook Telly Claus (40) uit Oeselgem waagt vanaf maandag zijn kans. Telly is gehuwd met Annabelle Maes (40), die bij Accent werkt. Zelf runt hij het transportbedrijf Tell-ex. Ze hebben twee zonen Lucas (16) en Floris (7). Telly gaat in zijn vrije tijd fietsen, basketten of snowboarden. “Ik heb ook nog nooit aan een tv-programma deelgenomen”, vertelt hij. “Vorig jaar keek ik samen met mijn zonen naar Homo Universalis. Ik kon alles natuurlijk altijd veel beter en kreeg in september een bericht van Lucas dat ik mij kon inschrijven. Ik kon uiteraard niet terugkrabbelen, aangezien ik het hele vorige seizoen het allemaal beter wist.”

Fysieke proeven

Maar op dat moment zat Telly met zijn vrouw in Spanje voor Route du Soleil, waarvoor ze samen met hun beste vrienden al enkele jaren meereizen om te koken voor de medewerkers. “Ik moest een filmpje en foto doorsturen van mezelf en zei tegen Lucas dat ik het wel zou doen als ik thuis kwam. Stiekem hopend dat hij het zou vergeten zijn, maar niets was minder waar. Toen we nog niet volledig thuis waren, berichtte hij al dat ik niet mocht vergeten om dat filmpje door te sturen. En nu mag ik dus deelnemen.”

Telly hoopt op fysieke proeven. “Daar heb ik totaal geen schrik voor, maar ik vrees dat er weinig zullen bijzitten. Ik heb eigenlijk van geen enkele soort proef schrik, ik kan in feite alles wel, en wat het grote voordeel is: je hoeft maar één keer te winnen en mag gewoon nooit verliezen.”