Festival Dranouter opent veilig, voorzichtig maar sfeervol

Een frisse pint, goeie muziek en vrienden onder elkaar: zo blijft het hart en ziel van Dranouter Festival wel bewaard. (Foto Eric Flamand)
Bert Vanden Berghe

Met een eerste Zomersessie trapte Festival Dranouter een atypische festivalzomer op gang. Met dank aan het enthousiaste (zittend) publiek en Brihang, die er uiteindelijk toch de sfeer in kreeg.

Begin augustus stond al een hele tijd in de agenda voor de vele fans van Festival Dranouter, maar door de coronacrisis zagen de muziekliefhebbers hun vaste afspraak in duigen vallen. De organisatie zorgde in allerijl toch voor een alternatief. Tot al zeker begin augustus organiseren ze elke vrijdag, zaterdag en zondag een miniconcert van twee tot drie optredens. Starten deden ze met Froze en Brihang.

Veiligheid staat in elk geval voorop in de Zomersessies. Niets wordt aan het toeval overgelaten. In de tent krijgt je ‘bubbel’ een tafel toegewezen, de stoel moet je zelf nemen. Er wordt aangeraden dat één iemand per tafel de groep van drank voorziet, een soort omgekeerde Bob dus. De vrijwilligers, allemaal netjes voorzien van een mondmasker, leiden alles in goede banen.

Barbara Buyse, Jan Gyselinck, Lena Bailleul en festivalfotograaf Luc Dombrecht. (Foto Eric Flamand)
Barbara Buyse, Jan Gyselinck, Lena Bailleul en festivalfotograaf Luc Dombrecht. (Foto Eric Flamand)

Aan de ingang zien we Barbara Buyse, Jan Gyselinck, Lena Bailleul en festivalfotograaf Luc Dombrecht. “Dranouter is elk jaar zowat de start van onze vakantie”, weet Barbara. “We zijn dan wel aan het werk, maar met een barbecuetje op de camping is het altijd gezellig. Het is helemaal anders dit jaar, maar toch voelt het wel vertrouwd of herkenbaar. Het is vooral fijn om terug te zijn. Natuurlijk kijken we uit naar opnieuw een gewone editie, maar we zijn al heel blij met dit. Dit zorgt toch voor dat vakantiegevoel.” Op het terrein zelf loopt alles vlekkeloos, met dank ook aan de welwillendheid van het publiek. De regels zijn duidelijk en de mensen houden er zich ook aan. Ze zijn vooral blij dat ze nog dit kunnen doen, is een veelgehoord geluid. Al blijft het vreemd om op een festival allemaal jonge mensen braafjes aan een tafel te zien zitten.

Deze gezellige bende zou normaal gezien op Werchter afspreken, maar vonden Brihang in Dranouter een meer dan waardig alternatief. (Foto Eric Flamand)
Deze gezellige bende zou normaal gezien op Werchter afspreken, maar vonden Brihang in Dranouter een meer dan waardig alternatief. (Foto Eric Flamand)

Op de eerste rij en vrij vroeg op de afspraak vinden we een groep enthousiaste vrienden. “We zouden elkaar normaal zien op Werchter”, weet Xander Fransen uit Kortrijk. Het werd de eerste Zomersessie van Dranouter. Maar een meer dan waardig alternatief, want in de groep zitten heel wat Brihang-fans.

Samen met Jasper Vandewiele uit Brugge, Xan Decoutere uit Poperinge, Celine Vancauwenbergh uit Kortrijk, Colin Vandenbogaerde uit Kortrijk, Stan Catry uit Kortrijk, Ellen Vandenbogaerde uit Kortrijk en Zoe Berque uit Menen belooft het een fijne avond te worden. “We hebben elkaar de afgelopen maanden niet veel gezien”, klinkt het bij Xan. “Dit is dus een meer dan blij weerzien.”

Dat ze binnen hun bubbel of aan tafel moeten blijven, vinden ze geenszins erg. “Integendeel, we zijn al blij dat we iéts van festivalsfeer hebben”, weet Celine. “En mondmaskers hebben we ook bij”, dixit Xander. “Volgens de richtlijnen doen we er best eentje mee als we luidop mee zingen. Ik denk dat ik er twee ga aandoen.” (lacht)

Froze mocht de Zomersessie op gang (t)rappen, Brihang maakte het af. (Foto Eric Flamand)
Froze mocht de Zomersessie op gang (t)rappen, Brihang maakte het af. (Foto Eric Flamand)

De Gentse rapper Froze mag de avond openen. Die krijgt de sfeer er al aardig in en Brihang mag even later het plaatje afmaken. Zeer relaxed, zeker voor een kersverse papa, maar Brihang heeft het publiek meteen op zijn hand. Al is het even zweten voor de vrijwilligers als hij toch het publiek induikt en zijn bisnummer vanop een tafel brengt. Brihang slaagt er evenwel meesterlijk in om toch de nodige afstand te bewaren, en ook het publiek heeft de boodschap duidelijk begrepen.

De eerste Zomersessie is geslaagd met vlag en wimpel, ondanks de ietwat ongewone situatie en het regenweer. Het blijft vreemd aanvoelen om een festival mee te maken aan een tafeltje, maar het maakt de sfeer er niet minder gemoedelijk op. Dranouter Festival slaagt er hier mee in om hun hart en ziel te bewaren, en toch voor enige sfeer te zorgen. Meer van dat!