Febe uit Ieper kan haar creatieve ei kwijt in ‘Studio Febe Man’

Febe Man. (foto DS)
Febe Man. (foto DS)
Redactie KW

Creatief, artistiek en inventief: met deze drie trefwoorden kunnen we Febe Man al voor een groot stuk typeren. Om deze talenten verder vorm te geven en ook te delen met de buitenwereld heeft deze rasechte Ieperse ‘Studio Febe Man’ opgestart.

Als oudste van vijf kinderen is er altijd wel bezigheid in en om het huis, vertelt Febe (25). “Mijn broer Kobe is bezig met muziek en verbouwt een huis. Ik heb ook nog drie zussen: Rieke (23) die gek is op reizen en nu nog meer leest dan anders, Bauke (17) die graag truien breidt en mijn jongste zus: Lonne (14) die fan is van de tekenacademie. Mijn mama Gudrun ( Vandamme (48), red.) is ergotherapeut en mijn vader Joost (49) is technisch coördinator in de theaterwereld.”

Vanaf haar tweede middelbaar had Febe al iets met textiel. “Toen volgde ik Creatie en Mode in de Heilige Familie en in de derde graad stapte ik over naar Toegepaste Beeldende Kunst. Daar hebben ze me doen groeien, het beste in mij naar boven gehaald en me soms gewoon laten doen.” Daarna studeerde Febe ‘Grafisch Ontwerp’ aan het KASK in Gent. “Tijdens mijn master volgde ik daar ook het 1e jaar ‘Textielontwerp’.”

Meer zekerheid

Die brede basis zorgde voor de honger naar echte praktische kennis. “De eerste twee jaar na mijn studies deed ik verschillende jobs, o.a. voor het co-creatie atelier Manoeuvre in Gent en het Belgische breimerk Hvid. Dat combineerde ik dan nog met het volgen van volwassenenonderwijs, waar ik veel mocht leren van echte vaklui. Ik volgde een houtopleiding, leerde potten draaien, tapijten tuften … Nu volg ik trouwens nog steeds een opleiding tot handwever. Ondertussen deed ik losse opdrachten in bijberoep en kluste ik wat bij in de horeca.”

De coronacrisis gooide jammer genoeg ook hier roet in het eten. “Die opdrachtgevers vielen weg en plots werd mijn bijberoep mijn hoofdbezigheid. Ik moest dus op zoek naar iets meer zekerheid. Gelukkig kon ik als modellenmaakster aan de slag bij het R&D-team van design-zetelfabrikant Jori in Wervik. Ik ontwikkel de hoezen voor de nieuwe zetels en voer optimalisaties uit aan reeds bestaande ontwerpen. Ik maak de prototypes, teken de patronen, digitaliseer ze en help het stikatelier bij de uitvoering hiervan.”

Dankzij deze vaste job kreeg Studio Febe Man weer ademruimte. “Onder die naam is er ruimte voor uiteenlopend toegepast werk in hout, textiel en wie weet later nog meer en andere materialen. Eigen werk maken of samen met anderen: het kan nog allemaal en misschien kies ik uiteindelijk wel één bepaalde weg.” Voorlopig ontwikkelt Studio Febe Man ‘objecten’ en verkoopt ze die. “Het huidige aanbod bestaat o.a. uit LAMP 001 en PLANK 001, waarvoor ik samenwerk met een lokaal bedrijf voor het hout- en freeswerk. Of wat dacht je van de zitbank BANKJE? ”

Vragen staat vrij, is het motto van Febe. “Zo werk ik soms in opdracht als vormgever & maker voor een organisatie of een persoon. Zo heb ik al mogen werken voor kunstencentrum BUDA Kortrijk. Voor hen heb ik herstellingen gedaan aan de oude cinemazetels en maakte ik glitterhoezen die ze gebruiken bij verjaardagsfeestjes. Maar het kan evengoed een grafische opdracht zijn, zoals het ontwerpen van een huisstijl. De afgelopen maanden heb ik ook ontzettend veel mondmaskers gemaakt. Dankzij de goeie reacties hierop ontstaan en groeien ideeën en nieuwe producten.”

Eigen atelier

Inspiratie vindt Febe overal. “Ik kan heel gefascineerd zijn door alledaagse, gewone dingen. Een gevoel vasthouden, verliefd worden op een kleur of een textuur die ik heb gezien: dat soort sensitieve dingen. Daarnaast ben ik dan wel weer zeer praktisch ingesteld. Als ik iets niet kan vinden naar mijn gedacht, dan begin ik het vanuit dat gemis zelf te ontwerpen en maken. Mijn stijl zou ik omschrijven als gevoelig, tactiel en uitgepuurd. Zorgvuldig gekozen materialen, vormen die nauwkeurig zijn uitgewerkt bij voorkeur tijdloos, lokaal en degelijk.”

“Met andere woorden: goed voor de mensen en goed voor de wereld. Dat gebeurt met vallen en opstaan. Elke stap in de goeie richting doet mijn Studio verder groeien. Ik hoop binnenkort een eigen atelier met huis te vinden, waar ik regelmatig producten kan ontwikkelen waar ikzelf en anderen blij van worden.”

(DS)

Meer info: www.febeman.be of www.instagram.be/studio_febeman

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten