Fanfare De Ware Vrienden uit Eernegem huldigt vier leden van de familie Sabbe

Op vrijdag 30 november heeft in Salons De Vrede de jaarlijkse Ceciliaviering van de koninklijke fanfare De Ware Vrienden plaats. Traditioneel worden daar verdienstelijke leden gehuldigd en in de bloemetjes gezet. Dit jaar ontvangen tien leden een medaille. Opmerkelijk is dat er ook vier leden van eenzelfde gezin gehuldigd worden. Het betreft Felicien Sabbe (60), zijn vrouw Chantal Vanhixe (57) en hun kinderen Kristof (31) en Sylvia (37).

Op het Ceciliafeest van de fanfare De Ware Vrienden in Salons De Vrede wordt de familie Sabbe gehuldigd. We zien Sylvia, Chantal, Felicien en Kristof. © Foto Coghe

“Zelf ben ik al vijftig jaar lid van de fanfare, mijn echtgenote Chantal, onze zoon en dochter Kristof en Sylvia elk twintig jaar”, bevestigt Felicien. Daarnaast is Felicien ook al twintig jaar ondervoorzitter en al zeker dertig jaar bestuurslid. “Met ons vieren zijn we 120 jaar lid. Maar in feite is de hele familie nauw verbonden met deze fanfare. Het is als het ware een familiezaak. Zo waren ook mijn vader Justin en grootvader Lucien lid.”

“Mijn nonkels Delphin en Ghislain kregen vorig jaar een medaille. Zelfs mijn broer Joris wordt gehuldigd. Hij is ook al 40 jaar lid. Ik ben SWT’er en thuis sedert mijn 56ste, na veertig jaar te hebben gewerkt. Ik eindigde mijn actieve loopbaan bij schrijnwerkerij Maene.”

“Ik begon 50 jaar geleden bij de fanfare als trommelaar, werd ook vaandeldrager en speelde nadien de cimbalen. De laatste 30 jaar sla ik op de grote trom. Ik ben ook lid van de fietsende fanfare en The One for the Road Band”, gaat Felicien verder.

Administratieve taken

“Zelf speel ik geen muziekinstrument”, neemt Chantal over. “Ik ben toch al 20 jaar lid en hou me vooral met administratieve taken bezig. Ik heb de functie van secretaris een aantal jaren geleden overgenomen van Gerard Grootaerd. Ik zei toen dat ik dat wel voor een paar jaar wilde doen. Maar kijk, dat is nu intussen ook al twintig jaar. Het werk van Gerard benaderde de perfectie, ik daarentegen ben een beetje slordiger.” (lacht)

“Ik ben nog niet met pensioen en ben verzorgende bij Familiehulp.” “Onze zoon Kristof, die werfleider is, speelt trombone en Sylvia, verzorgende in Riethove in Oudenburg, bespeelt de cimbalen. Beiden nemen enkel deel aan de wandelconcerten. Ze hebben een druk leven en twee kleine kinderen op te voeden.”

“Felicien en ik staan ook in voor de opvang van onze vier kleinkinderen. Elke woensdagnamiddag zorgen we graag voor Xander (7), Amelie (6), Margaux (4) en Nora (3). De drie meisjes zijn nog te jong, maar Xander wil wel in de voetsporen treden van zijn opa en op de grote trom slaan. Misschien wordt de familietraditie voortgezet.” Naast Felicien, Chantal, Kristof en Sylvia worden ook Joris Sabbe (40 jaar lid), Francine Allemeersch, Mieke Nauwynck, Dries Vanhollebeke (20 jaar lid), Stefanie Dossche en Sylvie Vermote (10 jaar lid) gehuldigd.

(Rudi Ilegems)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.