Expressie van sporters siert Kortrijks straatbeeld

Van 26 april tot 21 juli bespeelt een uniek project van het kunstenaarsduo Robbert&Frank/Frank&Robbert verschillende gevels in de Kortrijkse binnenstad. Daarbij staat de emotionele geladenheid van sporters centraal.

De eerste reeks ‘Sportfaces’ palmt ondertussen al de Kortrijkse binnenstad in. © GF/Anke Seynaeve Stad Kortrijk

Sportfaces is een project in het kader van Kortrijk Europese Sportstad 2018. Sport en cultuur gaan hierbij hand in hand. Een eerste reeks raamstickers toont gezichten van atleten op het toppunt van een sportieve prestatie en maakt van de binnenstad een heuse sportarena.

“De gezichten van deze sporters zijn een snapshot van een explosief moment in de tijd waarbij de sporters op het punt staan om zichzelf of de tegenstander te overtreffen. Op de gezichten valt heroïek, woede, doorzetting, angst en trots te lezen”, zegt Frank van Robbert& Frank. “Sport brengt immers het uiterste in de mens naar boven en laat daarbij niemand onberoerd. Sommige foto’s komen precies uit een andere dimensie”, vult Robbert, de andere helft van het kunstenaarsduo aan. Van de eerste reeks zijn er 250 stickers gemaakt.

Virus

“We hadden al een goede positieve respons bij zowel handelaars als particulieren. Iedereen blijkt zeer enthousiast om een sticker aan hun raam te plakken. We mogen dat al bij 200 huizen of winkels te kunnen doen”, zegt Stijn Hellem, die de prospectie deed. “Wij hopen dat de het als en virus door het straatbeeld zal gaan. Je kan het zien als streetart.”

Het project is een vervolg op hun video-installatie uit 2014. “Daarin isoleerden we kleine kopjes van mensen, dit begeleid door een mix van extreme sport- en andere geluiden. Het thema was transformatie en macht. Sport is ook macht”, duidt Robbert. Robbert Goyvaerts en Frank Merkx vormen sinds 2007 samen het kunstenaarsduo Robbert&Frank/Frank&Robbert. Met het project ‘Sportfaces’ keren ze terug naar de stad waar voor hen alles begon.

Expressie van sporters siert Kortrijks straatbeeld
© GF/Anke Seynaeve Stad Kortrijk

Zelf foto’s insturen

Tegelijk met de eerste golf van Sportfaces lanceren de kunstenaars in samenwerking met Buda vzw, Bubox en Stad Kortrijk ook een oproep aan alle Kortrijkzanen om zelf sportfoto’s in te sturen. “We vormen de ingezonden beelden om tot raamstickers. Deze zullen eind mei de bestaande gezichten vergezellen.” Het parcours richt zich vooral op de route die het station, het Schouwburgplein, de Grote Markt en het Buda-eiland met elkaar verbindt.

De zelfgemaakte foto kan doorgestuurd worden tot 11 mei naar info@robbertenfrank.be. Een week later krijg je bericht of je foto bij de tweede reeks is. “Het project kan zeker ook door onze sportverenigingen opgenomen worden. Het is ook een ‘trigger’ voor individuele sporters“, besluit Mia Maes, directeur Team Sport.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.