Zulte eert Machelse kunstenaar Roger Raveel met maandelijkse activiteit

Martin Wallaert bij zijn werk 'De Lift' als hulde aan Roger Raveel, met rechts één van Raveels typische 'palen'. (foto JF)
Martin Wallaert bij zijn werk 'De Lift' als hulde aan Roger Raveel, met rechts één van Raveels typische 'palen'. (foto JF)
Redactie KW

Het jaar 2021 staat volledig in het teken van Roger Raveel. De beroemde schilder zou dit jaar 100 jaar oud geworden zijn, daarom komt er maandelijks een activiteit rond Raveel. “Roger Raveel heeft veel betekend voor onze gemeente”, zegt burgemeester Simon Lagrange.

Roger Raveel overleed in 2013 op de gezegende leeftijd van 91 jaar. Hij werd geboren in Machelen en woonde er zijn hele leven. Het dorp keert vaak terug in zijn werk en Raveel en Machelen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Raveel heeft Machelen op de kaart gezet”, aldus burgemeester Simon Lagrange. “Iedereen linkt hem meteen met Machelen, daarin verschilt hij van andere grote schilders. Iemand als Luc Tuymans is ook een groot kunstenaar, maar hij is niet gelinkt aan een gemeente. Machelen keert ook vaak terug in het werk van Raveel. Hij heeft Machelen zelfs mee vorm gegeven door zijn protestactie voor het behoud van de oude Leiearm in de jaren zeventig.”

Het kunstenaarsdorp Machelen is ook al negen jaar de thuis van kunstschilder Martin Wallaert (77). Hij heeft Raveel nog persoonlijk gekend. “Ik ontmoette Roger lang voor ik in Machelen kwam wonen”, vertelt de schilder. “Mijn vader was antiquair en toen ik een jaar of 16 was, kwam Roger Raveel een koperen vat bij hem kopen. Later heeft Raveel nauw samengewerkt met meubelontwerper en kunsthandelaar Emiel Veranneman, een neef van mij. Ik leerde hem echt goed kennen in 2012 in het Raveelmuseum tijdens een grote viering voor zijn 90ste verjaardag. Hij is ook nog in mijn vorige atelier ’t Biechstoeleke op bezoek geweest.”

Hulde aan Raveel

De waarde van Roger Raveel voor Machelen en als schilder zijn niet te onderschatten. “Ik hou enorm van het werk van Raveel. Hij heeft pas op vrij late leeftijd de ommeslag gemaakt naar de stijl die we nu allemaal kennen. Zijn ouder werk is ook goed, maar het is toch die latere stijl die het uniek en daarom zo schoon maakt. Vanuit mijn nieuwe huis in Machelen kijk ik uit op de zogenaamde ‘Paal van het Onbeperkte’ op het Georges Jozef Imschootplein. Ik heb een werk gemaakt als hulde aan Raveel waarop de paal te zien is, het staat op een groot spandoek in de tuin voor het huis. Ik heb het ‘De Lift’ genoemd omdat ik de paal altijd kan zien vanop de eerste verdieping in mijn huis. Er zijn nogal veel trappen hier”, grinnikt Martin Wallaert.

“De latere stijl van Raveel is uniek en net dat maakt zijn werk zo schoon

“Het werk was onderdeel van de winterwandeling van Feest & Cultuur Machelen, een prachtig initiatief en de beste manier om het Machelen van Raveel te ontdekken. Ik zeg altijd ‘Machelen is het sprookje van Raveel’ en je vindt hem nog overal in het straatbeeld, van de palen tot het museum.”

“Om de 100ste verjaardag van de schilder te vieren, hebben we een gevarieerd programma opgesteld”, zegt schepen van Cultuur Michaël Vandemeulebroecke. “Bij de activiteiten in het komend voorjaar zetten we volop in op de coronaveilige cultuurbeleving zodat deze sowieso kunnen plaatsvinden. Hopelijk kunnen we de grote feestelijkheden in rond de echte verjaardag van Raveel in juli laten doorgaan met veel volk en een aantal bekende gezichten.” (JF)

Kalender Raveeljaar

13/2 – 31/3 Raampoëzie met gedichten van meer dan 15 verschillende dichters in het straatbeeld. De locaties worden in kaart gebracht.

25/4 Erfgoeddag : Dauwtrip in dorp van Raveel.

7 – 9/5 Atelier in beeld : Op bezoek bij kunstenaars.

30/5 Nieuwe dichtbundel van Paul Demets : ‘Het web van omtrek’, een dichtbundel vol gedichten geschreven bij werken van Roger Raveel.

21/6 – 21/9 Zomerzoektocht.

10 – 11/7 Roger Raveel 100: Feest aan de Leie.

15/7 – 29/8 Fototentoonstelling ‘Raveel 100’.

19/8 World Photo Day : Workshops fotografie door J. Van Daele voor amateurfotografen.

11 – 12/9 Open Monumentendag : De Raveelkapel opent de deuren.

1/11 Reveil: Ode aan de overledenen.

21/11 Kunstendag voor kinderen: De kinderen gaan op zoek naar de persoon achter Raveel om nadien zelf te transformeren tot artiest.

25/11 Week van de smaak:

Theedegustatie met hapjes.

Slotevenement in de loop van december .

Alle informatie op www.zulte.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.