Zomers totaalconcept op Zeebrugs evenementenplatform met topchef Sergio Herman

Burgemeester Dirk De fauw opende samen met topchef Sergio Herman het pop-up restaurant Moules/Frites op het Zeebrugse strand.© SVK
Burgemeester Dirk De fauw opende samen met topchef Sergio Herman het pop-up restaurant Moules/Frites op het Zeebrugse strand.© SVK
Stefan Vankerkhoven

Voor het eerst werken alle culturele actoren deze zomer in Zeebrugge samen. Het evenementenplatform op het breedste strand van de Vlaamse kust wordt omgetoverd in een veilige en dynamische bestemming voor sport, film, muziek, festivals en food. WECANDANCE is kandidaat-testevent, topchef Sergio Herman runt er zijn pop-up restaurant Moules/Frites.

De Stad Brugge nodigde BruggePlus, WECANDANCE, Visit Bruges, vzw BASICS!, Bomboclat, GRID.LIVE en WECANDANCE uit om de krachten te bundelen en zo een totaalconcept aan te bieden aan de kust.

Regenbestendige constructie

De organisatoren van WECANDANCE ontwikkelden een regenbestendige constructie, dat ook Film op het Strand kan gebruiken. Elke donderdag worden er gratis drie films vertoond, reserveren is wel noodzakelijk. Nog tot 11 augustus zijn er Urban Sports, waar jongeren en volwassenen elke dag gratis kunnen komen sporten of initaties volgen. Er is een skatepark, een freerunning parcours en een racketzone. Je kunt er ook frisbee en spikeball spelen.

GRID.LIVE, een initiatief van Parkies, organiseert van 1 juli tot 15 augustus, telkens in de vooravond, live concerten van Metejoor, De Kreuners, Bart Peeters, Raymond van het Groenewoud, De Mensen en Regi Live. WECANDANCE kiest tussen 30 juli en 14 augustus voor acht minifestivals voor maximaal 2500 toeschouwers en heeft zich kandidat gesteld om, onder begeleiding van een hogeschool, als testevent te fungeren. Al wie een ticket koopt moet gevaccineerd zijn of een negatieve covid-test kunnen voorleggen.

Lokaal talent

Bomboclat behoudt zijn voorziene datum van 20 en 21 augustus, maar zet in op lokaal talent om dancehall, afrobeat en hiphop artiesten van eigne bodem een duwtje in de rug te geven na de pandemie.

En dan is er nog het pop-up restaurant Moules/Frites van Sergio Herman en Syrco Bakker: in een hippe tent op het strand, met plaats voor 120 personen, serveren ze dagelijks van 12 tot 23 uur een menu aan 65 euro. Hiervoor krijg je een cocktail, een garnaalkroket als voorgerecht, een portie mossels met frietjes en een dame blanche.

“Dit is een eerbetoon aan mijn vader, die jarenlang in Sluis een mosselrestaurant had. Ik ben opgegroeid tussen de mossels en wil deze zomer goedgevulde Zeeuwe mossels bereiden, met een sausje van witte wijn. Echte Zeeuwse, ik weet perfect waar ze gekweekt worden. Voorlopig zijn het nog hangmossels, vanaf 7 juli is de bodemcultuur beschikbaar. Het wordt een goed mosselseizoen! Waarom ik mijn restaurant tijdelijk in Zeebrugge vestigde? Ik ken organisator Bart Roman al jaren en heb de voorbije edities al culinair meegewerkt aan WECANDANCE”, aldus Sergio Herman.

Trein tot op de zeedijk

Burgemeester Drik De fauw wijst ook op de samenwerking met NMBS, waardoor er deze zomer opnieuw dagelijks treinen zijn naar en van Zeebrugge Bad: “Brugge bezit de enige badplaats waar de trein praktisch op de zeedijk arriveert. En je moet niet eens je ticket reserveren!”

Enig minpunt, de laatste trein richting binnenland vertrekt al om 20 uur. Te vroeg dus voor tal van evenementen deze zomer. Er is wel nog een avondbus…..

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.