Zeewierwandelingen met Seaweedchef Donald Deschagt: “Er is alsmaar meer interesse voor zeewier”

© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Dat de zee heel wat culinairs te bieden heeft, dat weten we allemaal. Maar niet alleen de vis is een lekkernij. Seaweedchef Donald Deschagt uit Bredene organiseert wandelingen en leert je alle lekkers uit de zee en uit de duinen kennen.

Donald Deschagt roert al 25 jaar in de potten van zijn restaurant Le Homard et la Moule, voorheen Mosselhuis, in de Duinenstraat in Bredene. De Bredense kok is ondertussen Chevalier in de Club Gastronomique Prosper Montagné en Compagnon de la Toque Blanche in de Orde van de 33 meesterkoks in België.

Gin met zeewier

Daarnaast wordt hij ook vermeld in de Gault & Millau. Met de zee op 100 meter van het restaurant staat Donald ook bekend als de Seaweedchef. Die naam kreeg hij omdat hij gepassioneerd is door alles wat met zeewier te maken heeft.

Hij gebruikt die dan ook maar al te graag in zijn gerechten. Daarnaast lanceerde Donald al verschillende producten met zeewier zoals de bekende zeesaucissen, het zeehammetje, de zeepaté, twee kazen met zeewier en zelf een eigen gin met zeewier.

Door de duinen

De laatste jaren is de vraag naar producten waarin zeewier in gebruikt wordt gegroeid. “Mensen zijn alsmaar meer bezig met gezonde voeding en dat is zeewier wel”, legt de Seaweedchef uit.

“Zeewier heeft een zilte smaak en vervangt het zout in verschillende producten. Naast een zoutvervanger kan het ook gebruikt worden als bindmiddel en als smaakversterker. De media hebben daarin een belangrijke rol gespeeld door aandacht te besteden aan de producten met zeewier. Daardoor zijn mensen het beginnen proberen en met succes, zo blijkt. En de interesse blijft ook groeien.”

In de duinen groeien nog andere eetbare kruiden

De Bredense chef lanceerde enige tijd geleden Studio Zeewier en geeft zo zijn passie voor het zeewier door via wandelingen, demo’s, productontwikkeling en consultancy. Tijdens zo’n zeewierwandeling krijgen de deelnemers de mogelijkheid om ongeveer twee uur te delen in zijn passie.

“Elke deelnemer krijgt een intro van een kwartier over zeewier”, duidt Donald. “Daarna volgt een tocht door de duinen waar we kennis maken met allerhande wilde kruiden die los in de duinen groeien. Eetbare kruiden die lekker smaken in bepaalde gerechten. De deelnemers krijgen wat recepten mee en de kennis hoe ze de kruiden moeten gebruiken.”

Proeverijen

Als het laag water dat toelaat, dan trekt het gezelschap richting de golfbreker. “Daar komen we bij het zeewier dat gewoon los op de golfbrekers groeit. Daar krijgen de deelnemers te horen wat er zo allemaal leeft langs onze kust. Daarna trekken we naar het restaurant waar we in groep over mijn passie praten. Mensen leren de seizoenen van het zeewier kennen, de soorten, de geuren en kleuren, de smaken en ook welke soorten ze wel of niet mogen plukken”, aldus de Seaweedchef.

Deelnemen aan een zeewierwandeling met Donald Deschagt kost 25 euro, maar daar krijg je in ruil wel een Sea taste bag voor, ter waarde van 20 euro. De goodiebag bevat een aantal proeverijen met zeewier, waarmee je thuis nog even kan nagenieten van alle lekkers uit de zee en duinen.

De wandelingen vinden plaats op 8 en 22 augustus en 12, 19 en 26 september, telkens van 13 tot 15 uur. Inschrijven kan via chefsplace@me.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier