Werken aan paviljoen voor Triënnale in Brugge stilgelegd na klacht van buurtbewoner

De werken liggen op dit moment stil.© PDV
De werken liggen op dit moment stil.© PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Als gevolg van een klacht van een buurtbewoner werden de werken aan een paviljoen in de Gouden Handrei voor de Triënnale in Brugge stilgelegd. “Het is niet omdat de vzw achter de de Triënnale, vzw Brugge Plus, nauw gelinkt is met Stad Brugge, dat ze de regels rond de vergunning niet moeten respecteren”, zegt buurtbewoner H.M.

De kans is reëel dat de Triënnale, het driejaarlijkse festival met grootschalige kunstinstallaties in Brugge, niet volledig klaar is bij de voorziene opening op 8 mei. Dat is alvast het geval bij de installatie Diptych van de Amerikaanse ontwerper Jon Lott met de idyllische Gouden Handrei als locatie. Die installatie moet de breedte van de rei overspannen en is uitgerust met trappen waarmee de bezoekers tot aan het water kunnen.

Kink in de kabel

Maar er is dus een kink in de kabel. Buurtbewoner H.M. klaagt aan dat de het verstrijken van de verplichtte periode van dertig dagen waarbij bezwaren kunnen ingediend worden, na het verkrijgen en uithangen van de vergunning, door de vzw Brugge Plus niet werd afgewacht om aan de werkzaamheden te beginnen.

“Het is niet omdat Brugge Plus, de organisator van de Triënnale, als stedelijke vzw heel nauw verwant is met het stadsbestuur, dat de vergunning uitreikt, dat ze daarvoor de regels niet moeten volgen”, zegt de misnoegde buurtbewoner.

Niet tegen paviljoen

“Mocht een gewone burger zomaar werken beginnen uitvoeren zonder de vereiste termijn af te wachten, die werkzaamheden zouden door de bouwcontroleurs direct stilgelegd worden. Ik heb meerdere keren moeten bellen en mailen alvorens ik gehoor vond voor mijn klacht. Vrijdag kreeg ik dan toch het bericht van een gemeentelijke stedenbouwkundig inspecteur van de Stad dat de werken werden stop gezet. Kort na mijn klachten kreeg ik dan ook nog een telefoontje van iemand van Brugge Plus, met de vraag of er niet kon bemiddeld worden. Want dat nu mogelijk het paviljoen niet tijdig klaar zou geraken.”

“Maar dat is natuurlijk mijn probleem niet. Ze moeten gewoon de procedures volgen. Ik heb voor alle duidelijkheid helemaal niets tegen dat paviljoen en tegen de Triënnale op zich. En ik zal wellicht een van de eersten zijn om de Triënnale te bezoeken maar het gaat mij om het principe dat iedereen gelijk moet zijn voor de wet.”

Gelijk

Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon (CD&V) geeft toe dat de klager het gelijk aan zijn kant heeft. “De vergunning was eigenlijk al wat langer toegekend maar de mensen van Brugge Plus hebben jammer genoeg wat getalmd op die uit te hangen. Zo is er wel wat kostbare tijd verloren gegaan. Maar die werken mochten dus nog niet aangevat zijn”, zegt schepen Demon.

“Iedereen is inderdaad gelijk voor de wet, daarom dat onze diensten ook de werken lieten stil leggen. En die zullen pas opnieuw kunnen opgestart worden als de termijn verstreken is. Jammer maar het is niet anders. Overigens blijven we wel achter dat paviljoen op deze locatie staan. We hebben met overtuiging die vergunning toegekend. Die locatie blijft zeker behouden; we gaan nu niet vlug een niet-vergunningsplichtige locatie zoeken. Het zal dan zaak zijn om zo vlug mogelijk te werken na het verstrijken van de termijn.”

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier