https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Weekendtip: Bunkerdag op zondag 23 mei in 14 West-Vlaamse steden

De ingang van de Atlantikwallsite in Oostende.©THIERRY ROGE BELGAIMAGE
De ingang van de Atlantikwallsite in Oostende.©THIERRY ROGE BELGAIMAGE
Phebe Somers

Hoewel de Europese Bunkerdag door de coronamaatregelen in de meeste betrokken landen niet kan doorgaan, wordt op zondag 23 mei in België wél een Bunkerdag georganiseerd. Goed nieuws voor wie nog geen plannen had dit weekend, want in West-Vlaanderen valt er tijdens deze vierde editie van het evenement heel wat te beleven.

De Belgische Bunkerdag is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen en provinciedomein Raversyde (Oostende). Op meer dan 20 verschillende locaties, waarvan 14 gelegen in West-Vlaanderen, kunnen bezoekers gratis bunkers en bunkercomplexen bezichtigen. Tot het aanbod behoren onder andere bunkers ter verdediging van een toenmalig vliegveld, vuurleidingsposten, antitankgrachten, weerstandsnesten, veldbatterijen…

Maar het blijft niet bij kijken alleen. Op verschillende sites staan ook leuke activiteiten op de planning: bunkerwandelingen, kinderzoektochten, rondleidingen, theatervoorstellingen… Inschrijven vooraf is wel nodig, meer info is terug te vinden via de website (of neem contact op via info@raversyde of 059 70 22 85).

Antlantikwall

Een belangrijk onderdeel van de bunkergeschiedenis van ons land is de Antlantikwall. Dit was een Duitse verdedigingslinie van meer dan 5000 kilometer, aangelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog om een geallieerde invasie te voorkomen. De Antlantikwall liep langs zeven Europese landen: Frankrijk, Nederland, de Kanaaleilanden, Duitsland, Denemarken, Noorwegen en België. In het provinciedomein Raversyde in Oostende bevindt zich het best bewaarde onderdeel van de Atlantikwall aan onze kust. Het domein kan op Bunkerdag volledig gratis bezocht worden.

Het pronkstuk is de gerestaureerde batterij Aachen. Het WOI-bunkercomplex geeft een uitzonderlijk beeld op de Duitse kustverdedingslijn tijdens de Eerste Wereldoorlog. De batterij vormde een soort prototype bij de bouw van Hitler’s Atlantikwall in de Tweede Wereldoorlog. Ook Batterij Saltzwedel Neu vormt een onderdeel van de tentoonstelling.

Er werd ook aan de kinderen gedacht. Zij kunnen zich uitleven door onder andere een eigen bunker te boetseren in betonklei. Daarnaast organiseert Raversyde een theatervoorstelling, een demonstratie van historische kijkers, een rondleiding langs de expo ‘Atlantikwall in vogelvlucht’ in het Natuurpark… Keuze genoeg dus. Verder is ‘ARTlantic Wall’, een streetartcollectief, er te gast.

Exclusief in Vlaanderen

In 2020 werd de Europese Bunkerdag afgelast door de voor de hand liggende redenen. De stuurgroep van het Creative Europe-project ‘Atlantikwall Europe’, de initiatiefnemer, besloot het evenement integraal te verplaatsen naar eind mei 2021, maar omwille van de verschillende coronamaatregelen in de betrokken landen kan de Bunkerdag dit jaar enkel in België plaatsvinden.

Logischerwijs speelt West-Vlaanderen een hoofdrol tijdens dit evenement. Zorg er zeker voor dat deze steden op jouw route liggen aanstaande zondag: Blankenberge, Bredene, De Haan, De Panne, Ieper, Kemmel, Knokke, Koksijde, Middelkerke, Nieuwpoort, Oostende, Oudenburg, Zedelgem en Zonnebeke. De specifieke locaties en de te beleven activiteiten vind je hier terug.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten