“We zetten nog meer in op kwaliteit en diversiteit”: 82 standhouders klaar voor Brugse kerstmarkt

Schepen Minou Esquenet, BHC-voorzitter Dirk Vanhegen, handelaar Sebastian Verbaert en bestuurslid Philippe Leloup van BHC willen er opnieuw een geslaagde kerstmarkt van maken. (foto Davy Coghe)
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Met de overhandiging van de sleutels aan de 82 standhouders loopt de voorbereiding voor de Brugse kerstmarkt op volle toeren. “We zetten nog meer in op kwaliteit en diversiteit. Zo staat er nu een worstenkraam minder en komt er een artisanale pizza-bakker in de plaats”, zegt BHC-voorzitter Dirk Vanhegen.

Het is een drukte van jewelste op de Markt en het Simon Stevinplein in Brugge. Standhouders zijn druk in de weer met het installeren van tapinstallaties, bakplaten, rekjes, publiciteitsmateriaal en andere benodigdheden om te kunnen starten met een nieuwe editie van de Brugse kerstmarkt. Die gaat van start op vrijdag 21 november en loopt tot en met 4 januari.

Afvalplan

De kerstmarkt is een onderdeel van Wintergloed, met ondere andere de lichtbelevingswandeling, ijspiste, winterbar en eindejaarsshopping. “We blijven extra inspanningen doen om er een warm en gezellig evenement van te maken. Ook dit jaar beleven we veel aandacht aan de verlichting en aankleding. Daarnaast staat er voor het tweede jaar op rij een strak afvalplan klaar, waarbij we opnieuw gebruik maken van een perscontainer”, zegt voorzitter van het organiserende Brugs Handelscentrum (BHC) Dirk Vanhegen.

Het is voor het laatst dat er gebruik gemaakt wordt van de vooral bij de eerste edities fel besproken en bekritiseerde zwarte metalen units; in de Brugse volksmond ook wel containers genoemd. Volgend jaar komen er nieuwe units, al liet het stadsbestuur al verstaan dat er geen terugkeer naar de klassieke houten chalets komt.

“We kregen zo’n 200 aanvragen binnen voor 90 units”

“Ook dit jaar is er opnieuw veel aandacht om het aanbod nog verder te diversifiëren. We doen dit op vlak van geschenken, maar zeker ook op vlak van drank en eten. Een voorbeeld: dit jaar staat er een worstenkraam minder maar er komt een artisanale pizza-bakker in de plaats”, gaat voorzitter Dirk Vanhegen verder.

Er staan dit jaar 82 afzonderlijke standhouders, die gebruik maken van 90 units, gezien er ook een aantal dubbele units zijn. “We hebben nu echt wel de mogelijkheid om toe te zien op kwaliteit want we kregen zo’n 200 aanvragen binnen waarvan we er dus slechts 82 hebben weerhouden”, stipt bestuurslid Philippe Leloup nog aan. (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Expertise