Wandelen of fietsen langs Kunstige Izegemse Kapellen

Kunst in Izegemse kapellen laat je kennismaken met lokale kunst en kapellen. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Kunst in Izegemse kapellen laat je kennismaken met lokale kunst en kapellen. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

Een groepstentoonstelling is vandaag niet aan de orde, maar de werkgroep Beeldende Kunst Izegem heeft een alternatief klaar. Samen met heemkring Ten Mandere, die voor de historische insteek zorgde, werd een route uitgestippeld langs 14 Izegemse kapelletjes waarin telkens kunst geëxposeerd wordt.

“Vlaanderen is altijd al bezaaid geweest met tal van kapelletjes”, weten Ronny Pattijn en Karlos Vansteenkiste, die het initiatief namen voor de kapelletjesroute. “Ze waren zo talrijk dat er geen enkele gemeente te vinden was waar ze volstrekt ontbraken. Zo telde Izegem in de loop der jaren liefst 50 kapellen verspreid over het hele grondgebied.”

14 kapellen, 15 kilometer

Ronny Pattijn vatte het idee op om er een kunstroute rond te maken. Karlos Vansteenkiste sprong onmiddellijk mee op de kar. Samen gaven ze de route gestalte. “We vonden 14 kapellen die in aanmerking kwamen. Bedoeling is dat er in die kapellen telkens een of meerdere werken van Izegemse kunstenaars komen.”

Er werd ook aangeklopt bij heemkring Ten Mandere. Op die manier kan men er ook telkens een historische beschrijving van de betrokken kapelletjes vinden. “Je zal onder meer te weten komen hoe de kapellen zijn ontstaan en het geheel zal ook een beter beeld geven van de geschiedenis van de stad”, aldus Ronny en Karlos.

KIK werd het project gedoopt, Kunstige Izegemse Kapellen. Dit letterwoord staat ook op de pijltjes die je de goede richting uitsturen. Vanaf zaterdag 3 april kan je de route met de fiets of te voet afleggen. Die meet in totaal om en bij de 15 kilometer.

Deelnemers

De deelnemende Izegemse kunstenaars kregen elk een kapel toegewezen. Dat zijn Dorothea Lagae (Wyffels Kapel, Molstraat), Ronny Pattijn (Verloos Kruis, Oude Ieperstraat, Sint-Antoniuskapel, hoek Lendeleedsestraat-Zevenkotestraat en Antoniuskapel, Stuivenbergstraat), Bernard Dejonckheere (Scheemaekerskapel, Oude Ieperstraat en Blauw Kapelleke, kruispunt Meensesteenweg-Burg. Vandenbogaerdelaan), Jimmy Mandeville, Jan Tousseyn, Kurt Godderis en Nancy Vandewalle (Open O.-L.-Vrouwkapel, hoek Hondekensmolenstraat-Katteboomstraat), San Oosterlynck en Renate Blondeel (Kapel aan de school in de Prinsessestraat), Elly Oosterlynck (Kapel Vandewalle, Baronstraat 88, Emelgem), Elly Oosterlynck en Marleen Moerman (Dankkapel, Roeselaarsestraat), Kevin Werbrouck en Gina Vanwalleghem (Kruiskapel, Hogestraat 68, Kachtem), Kichou Lycke en Karlos Vansteenkiste (Baronskapel, oude begraafplaats Roeselaarsestraat) en San Oosterlynck en Karlos Vansteenkiste (Lourdesgrot aan Sint-Tillokerk).

(FM)

Er zijn flyers te vinden in diverse Izegemse openbare gebouwen met de route. Ook op de facebookpagina van Werkgroep Beeldende Kunst Izegem kan je de route downloaden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.