Vorige week nog in bubbels op Dranouter, dit weekend alle remmen los op dancefestival HeXenBeaTZ in Beselare

HeXenBeaTZ is een van de eerste festivals in onze regio dat profiteert van de coronaversoepelingen. © TP
Redactie KW

Een week na de bubbels en statafels in Dranouter, mag je in Beselare zaterdag volop door elkaar dansen zonder mondmasker. HeXenBeaTZ is een nieuw eenmalig dancefestival door de organisatoren van het jaarlijkse Bezemrock en een van de eerste festivals in onze regio dat profiteert van de coronaversoepelingen.

Enkele weken na de geannuleerde Heksenstoet wordt dit voor heel wat dorpsbewoners de dance to freedom. Vrijwillige verpleegsters zullen mensen, die nog volledig gevaccineerd zijn, testen op een aparte zone naast de festivalweide.

Bezemsocks

Mede dankzij Dokke, Treeze, Calle en Sefa is er opnieuw een festival in het heksendorp Beselare, want er werden vierhonderd dozen ‘Bezemsocks’ met hun heksenafbeelding en legende verkocht om het sponsorverlies door corona te compenseren. De opbrengst is voldoende voor HeXenBeaTZ (HXBTZ), een afgeslankte versie van Bezemrock. De heksen konden blijkbaar ook de coronamaatregelen net op tijd laten versoepelen.

“Dat is een meevaller, want wij organiseren al vijftien jaar in het weekend na Dranouter”, zegt medewerker Koen Meersseman. Daar werd nog gewerkt met bubbels, mondmaskers en statafels, maar met een Covid Safe Ticket mogen festivalgangers opnieuw in alle vrijheid feesten zoals vroeger.

Testzone

“Al zijn heel wat mensen nog op hun hoede en wat afgeschrikt door de vele regeltjes”, merkt Meersseman. “Het is ook complex om te organiseren en uit te leggen. Wie niet voldoet aan de voorgeschreven vereisten wordt nog getest in een aparte zone bij het festivalterrein.”

Het voelt nog altijd raar om in mensen hun neus te zitten, maar het is belangrijk dat iedereen zo de kans krijgt om veilig te vieren

Die testen worden uitgevoerd door vrijwilligers met een medische achtergrond, zoals zelfstandig thuisverpleegkundige Annelies Pyck (30). “Ik vind het een leuke start van mijn verlof”, vertelt ze. “Het voelt nog altijd raar om in mensen hun neus te zitten, maar het is belangrijk dat iedereen zo de kans krijgt om veilig te vieren. Ik kijk ernaar uit, want de mensen zitten al zo lang thuis. Na de langdurige coronabeperkingen en de annulatie van de tweejaarlijkse Heksenstoet mogen we eindelijk weer uit de bol gaan met onze vrienden. Dit is de start van nieuwe perspectieven.”

Waakzaam zijn

In tegenstelling tot het tweedaagse Bezemrock wordt HXBTZ alleen op zaterdag georganiseerd en er treden enkel dj’s op. De capaciteit wordt beperkt tot 1.500 mensen, maar er zijn nog tickets. “Wie gezond is en even wil ontsnappen aan de huidige beperkingen, kan hier een leuke en veilige avond beleven. We organiseren dit festival niet voor onszelf, maar voor de mensen in de streek. Ik ben blij met deze Covid Safe-aanpak, want dit schept ook mogelijkheden voor kleinere evenementen en verenigingen”, aldus Meersseman.

Dicht bij elkaar dansen mag, maar er is een aparte eetzone. “Daarin volgen we dezelfde maatregelen als de horeca, al hoeft dat eigenlijk niet op een festival. Ondanks de herwonnen vrijheid roepen we iedereen wel op om waakzaam en voorzichtig te blijven, zodat er volgend jaar weer een normale editie van Bezemrock volgt”, besluit Meersseman.