Vijftigste editie van Jumbo Run voor Dominiek Savio op zaterdag:“Hoogdag voor bewoners en motorrijders”

Coördinatrice Patsy Verheylesonne staat in voor de organisatie van de Jumbo Run, waarvan de olifanten het symbool zijn. © JT
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Een jaar later dan gepland, komt de 50ste Jumbo Run er op zaterdag 21 augustus toch in Gits. Weliswaar niet met de uitbundige festiviteiten die bij zo’n mijlpaal horen, maar desalniettemin wordt het weer een hoogdag voor de bewoners van Dominiek Savio en voor de motorrijders.

De Jumbo Run ontstond in 1961 in Engeland toen motorrijder David Cooper een initiatief nam om de slechte reputatie van de motorrijders op te vijzelen. Hij organiseerde een rondrit van motorrijders met een zijspan die voor een ritje iemand met een beperking als passagier meenamen. Deze Run hield halt aan de Dudley Zoo in de West Midlands. Voor de passagiers werd het een onvergetelijke dag en de attractie was vooral de olifant Jumbo, vandaar ook de naam.

Het succes verplaatste zich al gauw naar andere Europese landen en op 21 augustus 1971 werd de eerste Belgische Jumbo Run gereden vanuit Gits naar Ieper. Symbolischer kan die datum niet want op 21 augustus 2021 wordt de 50ste editie verreden.

Klein feest

“Corona gooide vorig jaar roet in het eten”, opent coördinatrice Patsy Verheylesonne. “We waren toen al in volle voorbereiding op een groot feest. Iedereen die ooit had meegedaan, werd uitgenodigd. We verwachtten zo’n 2.000 à 3.000 man.”

“Dit jaar moeten we nog steeds rekening houden met een aantal maatregelen waardoor het een klein feest zal worden. De Run zal opgesplitst worden in twee bubbels met een groep in de voormiddag en een groep in de namiddag. Na de rit van anderhalf uur volgt een receptie en een maaltijd. We voorzien animatie in de vorm van circusacts en wat muzikale optredens maar het is de bedoeling dat iedereen aan tafel blijft zitten.”

Vlaggetjes uithangen

Elk jaar opnieuw trekt de Belgische Jumbo Run naar een Vlaamse gemeente of stad. Voor de jubileumeditie blijft men logischerwijs in de eigen gemeente. Ook in 1994 en 2005 was Hooglede-Gits de gastgemeente.

“We hopen vooral dat de inwoners van de gemeente meehelpen om er een speciale dag van te maken. Het zou schitterend zijn, moesten de mensen die langs het parcours wonen vlaggetjes uithangen of voor muziek zorgen. We zijn alvast gestart met bij de mensen thuis een flyer in de bus te steken met de vraag om voor leven in de brouwerij te zorgen.”

“De hele run staat in het teken van vriendschap tussen de motorrijder en zijn passagier met een beperking. De vriendschapsbanden die gesmeed worden, zijn zo warm. Het contact tussen de rijders en onze bewoners is pakkend. Sommige motorrijders hebben hun compagnon al meegenomen als kleuter en vele jaren later uiteindelijk als volwassene.”

Hopelijk maken de inwoners van de gemeente er een dag van om nooit te vergeten

Ook dit jaar verwelkomt de Jumbo Run zo’n 150 motorrijders met zijspan of trikes. Voor vijf Nederlandse motorrijders wordt het een heel speciale editie. Zij reden bij de eerste editie in 1971 al mee en misten sindsdien geen enkele Jumbo Run. Zij worden gehuldigd voor deze opmerkelijke prestatie.

“Wij blijven strijden. Elk jaar vallen er wel wat zijspanrijders weg, het is namelijk een hele dure hobby. Maar we blijven ook een instroom hebben. Mijn man heeft zelfs een zijspan gekocht om zelf te kunnen deelnemen. We beschikken ook over een heel trouw publiek. Zo komen er rijders vanuit heel ons land maar ook vanuit Frankrijk en Duitsland, zelfs Engelsen die speciaal vroeger zijn afgekomen door de quarantainemaatregelen.”

Dit jaar geen camping

“In normale omstandigheden kamperen tal van motorrijders al een aantal dagen op ons domein. Onze bewoners gaan dan op zoek naar hun motorrijder die ze al een tijdje kennen.”

Patsy is sinds 2001 verantwoordelijk voor de Jumbo Run, een passie waar ze dag in dag uit mee bezig is. “Ik sta ermee op en ga ermee gaan slapen. Een heel jaar lang ben ik ermee in de weer. Maar de uiteindelijke vreugde die het met zich meebrengt bij onze gasten is onbeschrijfelijk. Het is mooi om te zien: de colonne motorrijders is in totaal 3,5 kilometer lang. Hopelijk maken de inwoners van de gemeente er een dag van om nooit te vergeten”, besluit Patsy.

De eerste lading motorrijders vertrekt om 10 uur vanop Dominiek Savio, de tweede bubbel vertrekt om 15.30 uur. Ze passeren door de belangrijkste straten van de gemeente zoals de Stationsstraat, Amersveldestraat, Ieperstraat en Bruggestraat.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.