https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vijfde kubbtornooi in Lichtervelde op zondag 11 juli: “Lightversie met gezinsbubbels”

De werkgroep Fair Trade Gemeente Lichtervelde organiseert op zondag 11 juli opnieuw een kubbtornooi, al wordt het wel nog een lightversie. Iedereen kan zich apart per bubbel van vier of gezinsbubbel van zes inschrijven.© Foto Kurt
De werkgroep Fair Trade Gemeente Lichtervelde organiseert op zondag 11 juli opnieuw een kubbtornooi, al wordt het wel nog een lightversie. Iedereen kan zich apart per bubbel van vier of gezinsbubbel van zes inschrijven.© Foto Kurt
Lien Henneco
Lien Henneco Pers en promotie Muziekcentrum Cactus

Na twee jaar pauze wordt er op zondag 11 juli opnieuw gekubbt in Lichtervelde. Dit jaar wordt het echter geen wedstrijd tussen verschillende straten in de gemeente, met als inzet een fairtrade receptie voor de winnende straat. Het wordt kleinschaliger, waarbij je per (gezins)bubbel kan deelnemen.

Sinds 2014 is het een traditie in Lichtervelde: in juli wordt er gekubbt. Sindsdien organiseert de werkgroep Fair Trade Gemeente Lichtervelde namelijk het stratenkubbtornooi, waarbij verschillende Lichterveldse straten het tegen elkaar opnemen in een partijtje Kubb.

Voor de leken onder ons: Kubb, overgewaaid uit Zweden, is een buitenspel met als doel het omvergooien van houten blokken door er houten stokken tegenaan te gooien. Kubb kan kort worden omschreven als een combinatie van bowling, petanque en schaken.

In het verleden konden de inwoners van onder andere de Bellestraat en de Zwevezelestraat zich tot winnaar kronen. Zij werden getrakteerd op een receptie voor de hele straat, met fairtrade hapjes en drankjes.

Gigantisch succes

Het stratenkubbtornooi, destijds gestart als een manier om fairtrade producten in de kijker te zetten, was de afgelopen edities telkens een gigantisch succes. Helaas wordt het in 2021 wel nog een lightversie.

“We zijn al heel blij dat we het kubbtornooi dit jaar kunnen organiseren, want het tornooi kon al twee jaar op rij niet doorgaan”, zegt een van de initiatiefnemers Pieter Coussement, “maar het zal wel nog niet helemaal zijn zoals voorheen. Zo zal het geen tornooi worden tussen straten, maar kan iedereen zich apart per bubbel van vier of gezinsbubbel van zes inschrijven. Ook voor de prijs zijn de organisatoren op zoek naar een coronaveilig alternatief.”

De randanimatie voor de kinderen, zoals die er de vorige jaren was, ligt eveneens moeilijk. “We wijken opnieuw uit naar het sportplein in de Zandstraat, waar het destijds allemaal begon. Daar zijn sinds kort nieuwe speeltoestellen waarop de kinderen zich kunnen uitleven. Verder moeten we het, ook naar toeschouwers toe, helaas beperkt houden”, aldus Pieter Coussement. Het is wel de bedoeling om in de toekomst terug te keren naar de originele formule.

Jongereneditie

“We willen volgend jaar zeker terug naar het stratenkubbtornooi. We broeden ook al enkele jaren op het idee voor een jongereneditie, maar dat is er door de omstandigheden nog niet van gekomen. We hopen dat we dit in de toekomst wel mogelijk kunnen maken.”

Inschrijven voor het kubbtornooi kan nog tot 4 juli via kubblichtervelde@gmail.com en kost 20 euro per ploeg.

Info: op hun facebookpagina

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.