https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Van optreden folkgroep tot ritje met historische kusttram in De Panne

Je kan ook meesporen op een historisch tramstel. (foto MVO) © MYRIAM VAN DEN PUTTE
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Op Open Monumentendag kan je in De Panne meesporen met een historisch tramstel, een kijkje nemen in architecturale pareltjes van de Dumontwijk en de Houtsaegerwijk, in het retrohuis De Viswinkel, of je laten meeslepen op de muziek van folkgroep Donder in ’t Hooi.

In villa Nano-Nanine, die één geheel vormt met villa Simone-André-Paul kan je de tijdelijke expo bezoeken met werk van vijf professionele kunstenaars in galerie Amagoya. Deze villa is een modernistisch hoekcomplex uit 1936 van de hand van de Pannese architect Louis Legein. Kenmerkend zijn de hoekige en afgeronde vormen, de hoektoren, het platte dak en de raamregisters. De ronde patrijspoorten en de metalen buiselementen zijn een hint naar de scheepsbouw. Van 10 tot 18 uur – Albert Dumontlaan 26.

Eigenzinnige folk

Het concert van folkgroep Donder in ’t Hooi in de Onze-Lieve-Vrouwekerk start om 15 uur, kost 5 euro en je moet uiterlijk vandaag, vrijdag 10 september, reserveren via cultuur@depanne.be. De kerk in neoromaanse stijl dateert van 1930-1932 en is ontworpen door de architecten Jozef en Luc Viérin. De zes muzikanten van de folkgroep brengen vooral Europese eigenzinnige folk met het accent op Vlaamse en Keltische muziek, naast eigen nummers en bewerkingen. Reserveer snel via cultuur@depanne.be.

Tramfestival

Naar jaarlijkse traditie organiseert TTO-Noordzee vzw het jaarlijkse Tramfestival in en rond de oude tramstelplaats van De Lijn. Daar herbeleef je het nostalgische kusttramverleden, want het depot herbergt een deel van het functioneel rollend erfgoed van De Lijn. Je kunt een tentoonstelling bekijken over het transport van trams van vroeger tot nu, maar ook een nieuwe collectie miniatuurtrams. Je kunt ook meesporen op een historisch tramstel voor een ritje naar Adinkerke, Nieuwpoort of Koksijde en napraten bij een drankje in de ‘Tram-bar’. Van 10 tot 18 uur aan de Loskaai 15.

Vissersdorp

In twee sobere vissershuisjes uit de jaren 1920 werd de oorspronkelijke vishandel omgebouwd tot retrohuis De Viswinkel waar je alles te weten komt over het oude vissersdorp en de vroegere visserij. Je vindt er scheepsmodellen, foto’s uit de oude doos en allerhande voorwerpen. Van 10 tot 18 uur – Kasteelstraat 52-54.

(MVO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.