‘Uilegem tert deure’ speelt in op corona-wandelhype

We zien v.l.n.r.: Yves Wolcarius, Katty Galle, Geert Van Meenen, Kurt Vandenheede. (gf)
Redactie KW

Na een jaartje zonder zijn er op zaterdag 21 augustus weer Uilefeesten in Markegem. Het wordt een aangepaste jubileumeditie met twee bewegwijzerde

wandeltochten, lekkere snacks en frietjes en een avondlijk optreden van covergroep Par Hasard.

De vzw Uilefeesten viert de 20ste editie van het gebeuren. Sinds 2001 transformeert men ieder jaar de omgeving van zaal Pax in de Brouwerijstraat in het alter ego van Markegem: Uilegem. Er bestaan een tweetal legendes voor die naam, die alle twee verwijzen naar de kerk. Destijds zou er sprake geweest zijn van Uilegem omdat de zoldervloer van de kerktoren rot was geworden door de drek van de talloze uilen die zich er nestelden.

Een andere legende wil dat een Markegemse pastoor zijn geld in de kerktoren verstopte en ‘Hier woont een uil’ schreef om niemand te laten vermoeden dat er centen verborgen lagen. Maar dat was echter buiten de koster gerekend … Oordeel zelf welk verhaal het meest geloofwaardig is.

Stoofvlees en balletjes

Hoe dan ook kon Uilegem vorige zomer om de welbekende reden niet worden geëerd met een eigen feest. “De onzekerheid van de voorbije maanden heeft ons niet tegengehouden om er toch weer voor te gaan. Mensen willen opnieuw samenkomen en ‘Uilegem tert deure’!”, zegt secretaris Katty Galle. “We spelen in op de corona-wandelhype en organiseren twee wandeltochten met drank en snacks onderweg.” Enkel de korte wandeling is toegankelijk voor kinderwagens.

Deelnemers betalen 5 euro voor de 6,5 kilometer en 10 euro voor de 14 kilometer. Starten kan tussen 16 en 17 uur aan zaal Pax. Daar gaat de bar open omstreeks 18 uur. “De dorstigen komen hier zeker aan hun trekken, maar ook de hongerige magen kunnen weer gestild worden met lekker stoofvlees of balletjes in tomatensaus met frietjes. Door de coronacrisis zijn we verplicht om tafels te beperken tot acht personen.”

Einde om 1 uur

De kinderen kunnen zich uitleven op de springkastelen en een glittertattoo laten zetten om helemaal te schitteren. Om 21 uur brengt Par Hasard aanstekelijke covers in een akoestische versie. “Dansen mag nog niet, maar toch zullen zij zeker voor de nodige ambiance kunnen zorgen. We rekenen op het verantwoordelijkheidsgevoel van allen om de regels na te leven. Dit houdt ook in dat we de feesten helaas moeten afronden om 1 uur.”

(TVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier