Traditionele Sint-Maartensviering vol verrassingen: “Magische theaterwandeling kan het hele gezin boeien”

V.l.n.r. Nele Vanlerberghe, de Pieten en de Sint, Benny Chaerle, Hans Robyn en Hans Vandepitte knopen weer aan met de traditie. (foto ZB) © zenon bekaert beselare
Redactie KW

De Sint-Maartensviering heeft een lange traditie in Zonnebeke. Dit jaar staat een tocht vol verrassingen en een workshop bieten uithollen op het programma.

“Dit jaar pakken we opnieuw met iets anders uit. Op 4, 5 en 6 november organiseren we een Sint-Maartenstocht vol verrassingen”, zegt Benny Chaerle van het Sint-Maartenscomité. Het wordt een interactieve magische theaterwandeling voor het hele gezin. En de Pieten begeleiden ons naar de Sint in de Roeselarestraat.

“De theaterwandeling is geschreven en wordt geregisseerd door Hans Robyn en het wordt echt een tocht vol speciale effecten. Het is een klassiek verhaal dat virtueel en digitaal in een modern jasje werd gestoken op een feeëriek verlicht parcours. De tocht stopt aan de achterkant van d’Oude Timmerie waar je terechtkan voor een hapje en een drankje.” Starten kan om het half uur van 17 tot 21.30 uur. Het aantal plaatsen is beperkt. Inschrijven kan via de website www.sintinzonnebeke.be

“Al jaren doen we ontbijt aan huis met Sint-Maarten en dat in samenwerking met de Gezinsbond”, zegt Benny Chaerle. “Dit jaar is er keuze voor een ontbijtpakket voor volwassenen of een koffiekoekenpakket, beide voor 8 euro, en een ontbijtpakket voor de kinderen van 6 euro. Inschrijven kan tot 3 november.” Wie verder dan 10 km van het centrum van Zonnebeke woont, kan de pakketten zelf komen ophalen aan ’t Zonnerad. Anderen krijgen hun ontbijt aan huis geleverd op 7 november. Bestellen kan via www.sintinzonnebeke.be en betalen op rekeningnummer BE44 7383 2615 5145.

Aperitiefpakket

In 2019 werd het Sint-Maartensbier van de Zonnebeekse brouwerij Castilia gelanceerd. Dat werd een enorm succes. “Dit jaar hebben we naast het Sint-Maartensbier ook de Zonnebeekse Roetpiet. De Sint en zijn Pieten zijn immers onafscheidelijk. Het is een donker bier van 8° – dat neigt naar stout – van Hans Vandeputte, beter bekend als Pater Pitte. In het aperitiefpakket zitten twee Sint- Maartenbieren, een Roetpiet, een stuk Passendalekaas, een zakje Lays chips en een Zonnebeekse lange vinger. We mikken dus op lokale producten.”

Het pakket netjes verpakt kost 10 euro en kan besteld worden via www.sintinzonnebeke.be. Ophalen kan van 5 tot 10 november in d’Oude Timmerie of je kan het thuis laten bezorgen op zondagmorgen 7 november tussen 9 en 11 uur. Beide bieren zijn nu reeds te proeven in d’Oude Timmerie.

De traditie wil dat met de komst van de Sint bietenlataarns worden gemaakt. “We willen deze traditie voortzetten”, aldus Nele Vanlerberghe. “Op woensdag 3 november van 14 tot 17 uur kunnen 40 kinderen deelnemen aan de workshop bieten uithollen. Op 30 oktober kunnen de kinderen in d’Oude Timmerie een gratis biet verkrijgen. Deelnemen kost 5 euro, biet, kaars en ijzerdraad inbegrepen. Tijdens het werk kan genoten worden van sint-maartenslekkernijen en chocomelk. Werkmateriaal voor het uithollen moet zelf meegebracht worden. Het is de bedoeling, dat dan meegestapt wordt in de stoet met de lantaarn. Er zijn drie prijzen voorzien: de origineelste lantaarn, het best afgewerkte exemplaar en de geluksprijs getrokken uit al de deelnemers.

(NV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier