Theater aan Zee trekt de wijken in

Bo Goeminne van FMDO, Hans Dewitte van kleinVerhaal en Jozefien Uittenhove van De Grote Post slaan de handen in elkaar voor Quartiers d'O. © GLO
Gillian Lowyck

Zin in feest? Dan moet je deze zomer op Quartiers d’O zijn. Theater aan Zee trekt de wijken in en organiseert samen met de buurtbewoners een buurtfeest. Een café chantant, stand-up comedy, tal van voorstellingen en een uitgebreide maaltijd zijn de ingrediënten van Quartiers d’O. Het is de bedoeling dat dit feest voortaan ieder jaar in de Oostendse wijken neerstrijkt.

Vorig jaar kon Theater aan Zee (TAZ) door corona niet doorgaan. In de plaats boksten de culturele partners in Oostende een programma in elkaar onder de naam Zomer in O. De buurtfeesten die toen georganiseerd werden, waren een schot in de roos. Dat moést uiteraard dit jaar verdergezet worden. TAZ slaat de handen in elkaar met kleinVerhaal, De Grote Post, KAAP en FMDO.

“De buurtfeesten werden vorig jaar uit noodzaak georganiseerd”, vertelt Hans Dewitte van kleinVerhaal. “Mensen hebben niet altijd een tuin of een plek om buiten te zitten, en dat weegt zwaar tijdens zo’n lockdown. We wilden dus de mensen letterlijk zuurstof geven en iets leuks laten doen, in plaats van opgesloten te zitten.”

“We waren in feite al langer bezig om iets dergelijks op poten te zetten”, vult Jozefien Uittenhove van De Grote Post aan. “Hoe kunnen we mensen op een laagdrempelige manier bij cultuur betrekken? Door zélf naar de mensen te gaan. Door corona is het in een stroomversnelling geraakt.”

“Vorig jaar kwamen we naar de wijken, palmden we alles in, boem baf en nadien trokken we naar de volgende wijk”, zegt Hans. “Dit jaar hadden we iets meer tijd om een programma in elkaar te steken. Vorig jaar waren er meer voorstellingen, dit jaar laten we de bewoners zélf het feest helemaal vormgeven.”

In iedere wijk anders

Dat mag je ook letterlijk nemen. Er worden tal van vrijwilligers gezocht in de wijken om het feest mee te organiseren. Mensen die het podium in elkaar willen steken, zorgen voor de aankledingen, willen koken, of gewoon een liedje zingen tijdens het café chantant. Tussendoor zijn er heel wat voorstellingen, concerten… “We vinden het belangrijk dat dit hún feest is.”

“In iedere wijk is het programma net iets anders”, vertelt Bo Goeminne van FMDO. Er worden dit jaar drie feesten georganiseerd: op het Catharinaplein (Westerkwartier), Cardijnplein (Nieuwe Stad) en het Achturenplein (Centrum). “Zo weten we dat in het centrum er een iets ouder publiek is en spelen we daar ook op in. Op het Westerkwartier staan er dan bands met een migratieachtergrond.” In alle wijken wordt er wel op zondag een langste tafel georganiseerd, waarbij 150 wijkbewoners mogen aanschuiven.

Uiteraard wordt Quartiers d’O helemaal coronaveilig georganiseerd, maar je hoeft niet op voorhand te reserveren (behalve voor de langste tafel) om langs te komen. “In bubbels zitten, ontsmetten, mondmaskers…”, somt Bo op. “Het laatste wijkfeest vindt plaats in augustus en we hopen wel dat er tegen dan al iets meer mogelijk is, vooral als het over dansen gaat.”

Volgens Hans is zo’n wijkfeest een fantastische manier om heel wat mensen te bereiken die anders niet naar een voorstelling in het centrum gaan. “Via onze wijkpartners spreken we veel mensen aan, we trekken naar de ontmoetingscentra, verspreiden flyers, posters… Elk cultuurhuis is al jaren bezig met het wegwerken van die drempel. En dat werkt tot op zekere hoogte, maar je kan het ook op een andere manier doen en naar de mensen zelf gaan. Ook voor de kunstenaars zelf is dit een bijzondere kans. Ze gaan weg van die black box en treden op in openlucht, tussen de mensen. Dat kan ook heel wat inspiratie bieden.”

Voortaan ieder jaar

Het is de bedoeling dat Quartiers d’O voortaan ieder jaar georganiseerd wordt. “We willen iedere wijk twee keer na elkaar bezoeken”, vertelt Jozefien. “Dit jaar komen het Westerkwartier en de Nieuwe Stad dus voor de tweede keer aan bod. Op die manier bouw je ook een band op met de bewoners. Daarna trekken we alle wijken in en zo zullen we overal langskomen.”

Quartiers d’O vindt plaats op 23, 24 en 25 juli op het Catharinaplein, op 30, 31 juli en 1 augustus op het Cardijnplein en op 6, 7 en 8 augustus op het Achturenplein. De toegang is helemaal gratis. Meer info en het volledige programma vind je via theateraanzee.be/quartiers-do.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten