Ter Luchte in de kijker op Open Monumentendag in Ruddervoorde

Anne-Marie Goethals, Sebastian Vande Gindste, Dany Heyneman, Herman Himpens, Jan Compernol, Zuster Marie Joseph Deseyn, Everline Dubois, Zuster Francoise Pauwels, Rik Couture en Zuster Hendrika Debruyne. © (Foto GST)
Redactie KW

Een monument met een geschiedenis die 180 jaar terug gaat in het verleden van Ruddervoorde was het onderwerp van de dertigste editie van Open Monumenten Dag in Ruddervoorde. Daaraan gekoppeld werd de herinrichting van het hoofdgebouw afgerond en getoond aan de aanwezigen.

Op de woonzorgsite Ter Luchte wordt al sinds 1838 gezorgd voor het welzijn van ouderen. Met eigen middelen bouwde de toenmalig pastoor E.H. Philippus Matthys dat jaar een rustoord voor ouderen en wezen met een boerderij en boomgaard. Hij sprak de plaatselijke kloosterorde Sint-Vincentius aan om de dagelijkse zorg van de bewoners op zich te nemen. In 1842 krijgt de jonge kloosterorde de naam Dienstmaagden van Marie maar het rusthuis blijft Sint Vincentius heten. Enkele jaren later komt het totale domein, op een iets wat geheimzinnige manier, in handen van de locale overheid maar de zusters blijven actief mee werken aan de zorg van de bewoners tot in 1986. Na heel een nieuwbouw in 1960 wordt het huidige bestaande hoofdgebouw geopend en krijgt het de naam Ter Luchte om dan tot op heden uit te groeien tot een heuse woon-zorg site zoals deze tot op vandaag zichtbaar is.

Opfrissingswerken

Begin dit jaar starten de opfrissingswerken in het woonzorgcentrum Ter Luchte. De investering van in het totaal van bijna 1 miljoen euro moet in Ter Luchte een aangenamere woon en leefomgeving bieden aan de bijna 100 bewoners.

Bij een verkennende wandeling door het woonzorgcentrum krijgen we van OCMW Voorzitter Sebastian Vande Gindste meer tekst en uitleg van de werken die nu afgerond zijn. ” De werken hielden een grondige opfrisbeurt van de persoonlijke kamers, de leefruimtes en de gangen in. Het gaat vooral om schilderwerken en het opnieuw behangen, het plaatsen van nieuwe gordijnen , zonnewering en nieuwe energy zuinige verlichting” weet hij te vertellen, wat vooral opvalt zijn de vele foto wanden die in de gangen aanwezig zijn. Er is daarvoor een keuze gemaakt uit foto’s van Patrick Keirsebilck, van de milieu dienst van de gemeente, en geven aan de bewoners en het personeel een veel opener gevoel da de vroegere donkerder gangen van het WTC. “Tijdens de werken moesten we ervoor zorgen dat de bewoners hier kunnen verblijven en daarvoor hebben we 7 kamers gemaakt waar de bewoners tijdens de werken kunnen verblijven. Het is geen evidentie maar we zijn erin geslaagd alles vlot te laten verlopen met dankt aan de bewoners, hun familie en de inspanning van de aannemers die er alles aan doen om de hinder tot een minimum te beperken.” Besluit directeur Eveline Dubois.

(GST – Foto GST)