Supernova in Waregem Expo geschrapt, organisatie vreest faillissement

De zaal was ingericht en het testdorp stond klaar, maar Supernova kan zaterdagavond niet doorgaan. © (Foto PNW)
Redactie KW

Door de aangescherpte coronamaatregelen kan Supernova op 20 november niet doorgaan in Waregem Expo. Het inderhaast opgetuigde testdorp mag van de overheid niet gebruikt worden. “Onze inspanningen en investeringen zijn voor niets geweest.”

Dat de organisatie van Supernova, een jaarlijks dansevenement met meer dan 1.000 aanwezigen, er een weinig plezante week heeft opzitten, is een understatement van formaat. Woensdag besliste het Overlegcomité over een verscherping van de coronamaatregelen. Zo zijn mondmaskers verplicht op evenementen met een Covid Safe Ticket en moeten discotheken en dancings sneltesten afnemen om dat mondkapje achterwege te laten.

De Supernova-organisatie besloot om de regels van het nachtleven te volgen en pootte in sneltempo een testdorp neer, pal naast Waregem Expo. Er werden 1.600 antigeen-sneltesten aangekocht aan zo’n 4 euro per stuk, goed voor 6.400 euro. Een bewuste keuze, omdat deze testen een betrouwbaarder resultaat leveren. Het kostenplaatje was volledig voor de organisatie, aangezien alle aanwezigen gratis getest zouden worden.

En dan volgde een koude douche. “De inspanningen die we leverden, volstonden niet”, laat een ontgoochelde organisator Jonathan De Waele weten. De overheid wees erop dat de snelteststrategie voor fuiven niet geldt, waardoor een mondmasker verplicht is. “Enkel een mondmasker vonden we best nog haalbaar. Alleen kwam daarbij nog het feit dat eten en drinkend zittend moet gebeuren. Een maatregel die absoluut niet past bij wat we willen brengen.”

Voor de organisatie, die ook de zaal al volledig in het thema ‘Hidden Forest’ had ingekleed, zat er niks anders op dan het volledige evenement af te blazen. “Het is dan ook met enorm veel spijt in het hart dat onze inspanningen en investeringen voor niets zijn geweest”, zegt De Waele, die de kosten op 100.000 euro raamt en een faillissement van de vzw niet uitsluit.

Ook Chris Baert, de directeur van Waregem Expo, reageert teleurgesteld op het nieuws. Dat het sneltestdorp niet gebruikt mag worden, kan er bij hem niet in. “Begrijpe wie begrijpen kan. Na amper zeven weken terug naar af”, schrijft hij op zijn Facebookpagina. (PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.