Succesverhaal Play krijgt waardige opvolging met nieuw stadsfestival Paradise

Schepen van Cultuur Axel Ronse bij de Artillerietoren.© PVH
Schepen van Cultuur Axel Ronse bij de Artillerietoren.© PVH
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Van 26 juni tot 24 oktober 2021 vindt de tweede triënnale van Kortrijk plaats: Paradise Kortrijk 2021. Het is de opvolger van Play Kortrijk 2018, het interactieve kunstenparcours dat toen Kortrijk inpalmde met hedendaagse kunstwerken op diverse binnen- en buitenlocaties in de stad. Paradise 2021 verzamelt 31 kunstenaars, waaronder 9 Belgen, op 22 locaties, waarvan 7 erfgoedlocaties.

“Play was met meer dan 175.000 bezoekers een heus succes. We maken ons sterk dat we nu 200.000 unieke bezoekers halen”, aldus schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA).

“Ik noem het een culturele bazooka richting Europese hoofdstad 2030.” De tweede editie van de triënnale behoudt het succesrecept: een gratis stadstentoonstelling met interactieve kunstwerken in en op diverse binnen en buitenlocaties in de stad. “Aan de 31 kunstenaars stelden we de vraag hoe zijn hun eigen utopische droom van het paradijs zien”, duidt curator Hilde Teerlinck. “Het project put inspiratie uit onze tijdsgeest en is een reactie op onze huidige leefwereld, met onder meer klimaatveranderingen en armoede, die soms mijlenver verwijderd lijkt van een hoopvolle, positieve en utopische omgeving waar iedereen wel eens van droomt.”

Gigantisch haakwerk

“Al de kunstenaars krijgen de vrijheid om op een persoonlijke en kritische wijze uit te drukken hoe zij het concept van het paradijs zien en interpreteren. Zij hebben de kracht om mensen aan het denken te zetten op de zoektocht naar de ideale wereld”, zegt curator Patrick Ronse van Be-Part en Platform voor Actuele Kunst. De 22 locaties omvatten onder meer het de Artillerietoren, de Broeltorens, het Begijnhof waar een regenboogmuur komt, de Schouwburg waar historische decors van scenograaf Albert Dubosq worden getoond en een gigantisch haakwerk ‘Harmonic Motion II, 2013-2021’ van kunstenaar Toshiko Horiuchi MacAdam in K in Kortrijk. Daar kunnen de kinderen naar hartenlust hangen en klimmen.

Paradise 2021 loopt van 20 juni tot en met 24 oktober.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.