Stemmen uit de cultuursector (3): Tim van Kursaal Oostende

Gillian Lowyck

Een gebouw als het Kursaal dat bijna een jaar lang leeg staat, het doet raar. Gelukkig komen er vandaag weer heel wat mensen over de vloer om er hun vaccin te krijgen. Technisch directeur Tim Seynaeve heeft even een andere job; in plaats van evenementen in goede banen te leiden, coördineert hij nu mee het vaccinatiecentrum. “Maar eigenlijk is dat ook een soort evenement”, zegt hij.

Oostendenaar Tim Seynaeve (36) is aan de slag als technisch directeur bij het Kursaal. “Alles van licht, klank bij een evenement, de techniekers en het onderhoudspersoneel aansturen… Ik help ook nog wat mee met het horecagedeelte, wat marketing… Mijn job is heel divers”, vertelt hij. “Ik ben elektricien van opleiding en werkte eerst bij Daikin. Daar werk je met vaste uren, ligt je carrière al wat meer vast. Hier kan ik heel creatief zijn.”

“Ik startte in het Kursaal als host. Ticketjes scheuren, mensen naar de vestiaire begeleiden. Zo heb ik het Kursaal leren kennen. Na verloop van tijd zocht men iemand met een meer technische achtergrond en zo ben ik daar in beland. Van licht en klank kende ik niets, dat heb ik in de loop der jaren geleerd. Veel cursussen gevolgd, geleerd op de werkvloer..”

Elke dag is anders

Tim houdt van zijn job: “Elke dag is anders. Wij zorgen ervoor dat mensen plezier hebben, dat ze blij zijn. Dat is toch fantastisch? De showbusiness wisselen we dan af met beurzen, congressen… Van sleur is er helemaal geen sprake. Bovendien leer ik enorm veel mensen kennen. Het is ook opvallend dat mensen in de evenementensector zo positief ingesteld zijn. Zo sta ik zelf ook positief in het leven. En de groep collega’s is fantastisch.”

Tot corona. “Ik ben blijven werken tijdens de eerste lockdown. Dat was vooral concerten verzetten, mails en telefoontjes beantwoorden… Daarna zijn we begonnen met plannen maken. Hoe konden we op een veilige manier heropstarten? Heel wat sectoren mochten opnieuw openen, maar wij bleven in de kou staan. Oké, we verwachtten natuurlijk niet dat we evenementen voor 2.000 man konden organiseren, maar er moest toch iéts mogelijk zijn?”

“Wij zijn creatief”, gaat Tim verder. “Maar het moet natuurlijk ook rendabel zijn. Het Kursaal wordt niet gesubsidieerd. Tijdens de zomer hadden we een reeks coronaveilige concerten in elkaar gestoken. Een week nadat we de concerten hadden voorgesteld, werd alles weer geannuleerd.” (zucht)

“Vooral het feit dat alles zo vaak wijzigt, maakt het moeilijk. Weet je dat ik hier met een lat van anderhalve meter door de zaal ben gegaan, om te kijken wat er mogelijk is? Alles veilig organiseren, dat is iets waar wij veel waarde aan hechten. Je wilt het niet geweten hebben dat jouw evenement een bron van besmettingen is, natuurlijk.”

Zes, zeven draaiboeken

Tim maakte zes, zeven verschillende draaiboeken. “Het moment dat je iets plant, is het alweer achterhaald. Dat is enorm uitputtend. Het komt veel in de media, maar het is ook zo: wij hebben geen perspectief. Mensen snakken naar vrijheid, naar entertainment… We krijgen nog dagelijks mails. Gelukkig hebben mensen heel veel begrip voor de situatie.”

Het Kursaal stond heel lang leeg. Deze zomer vonden er een paar kleinere zaken plaats: het Zomerteam had er zijn uitvalsbasis in de inkom, de gemeenteraad vond er plaats, bewonersvergaderingen… En nu dus het vaccinatiecentrum. Tim werkte mee aan de opstart van het centrum en is nu mee coördinator.

“Het vaccinatiecentrum zal hier deze zomer nog zijn, maar we voorzien wel al kleine evenementen in de grote zaal, van maximum 600 personen. En we hopen om na de zomer weer te kunnen starten met écht evenementen te organiseren. Het is de bedoeling dat we de curve van de events omhoog krijgen.”

Nuttig werk

“Ik vind het super dat ik nu weer bezig kan zijn”, zegt Tim. “Ik heb het gevoel dat het nuttig is, dat ik zo bijdraag tot de terugkeer naar het normale leven. Mensen zijn ook doodgelukkig als ze hun vaccin krijgen, dat is fantastisch. De collega’s die elkaar al bijna een jaar niet zagen, kunnen vandaag ook weer werken in het centrum. We zagen elkaar wel al eens via Zoom, maar dat is toch niet hetzelfde.”

“Vandaag ben ik bezig met planning maken, mensen ontvangen, alles in goede banen leiden… In feite is zo’n vaccinatiecentrum ook een soort evenement, toch”, lacht Tim tot slot.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten