Stad Diksmuide schrapt eigen activiteiten tot eind november als voorbeeld en vraagt om voorzichtig te zijn

Redactie KW

Na overleg met de crisiscel beslist het college van Diksmuide om haar eigen grote activiteiten tot eind november te schrappen of aan te passen. Ze reageert hiermee op het aantal coronabesmettingen dat nog nooit zo hoog lag. Op dit moment tellen we in de Zorgatlas 125 besmettingen over de laatste zeven dagen. Het college beseft dat dit een harde beslissing is, maar wil de reguliere werkingen van de verenigingen en de scholen zoveel als mogelijk vrijwaren.

Het aantal coronabesmettingen is op enkele weken tijd gestegen van een tiental naar 125. In eerdere coronagolven noteerden we over een periode van zeven dagen nooit meer dan 85 besmettingen. Op zeer korte tijd overschrijden we nu die drempel. De besmettingen situeren zich voornamelijk in de actieve bevolking. Burgemeester Lies Laridon riep de crisiscel samen om de situatie te bespreken.

Scholen en reguliere werkingen zijn belangrijkste

Het college neemt de harde beslissing om tot eind november de eigen activiteiten te schrappen of om ze aan te passen. “We vinden het belangrijk om het goede voorbeeld te geven. Niets doen met zoveel besmettingen zou onverantwoord zijn. Na veertien dagen zullen we de situatie opnieuw bekijken. Het voornaamste is dat de scholen kunnen openblijven en dat de verenigingen hun reguliere werking kunnen blijven aanhouden”, aldus burgemeester Lies Laridon.

Een burgemeestersbesluit is momenteel nog niet aan de orde. Dit wil zeggen dat de activiteiten van externe organisatoren zoals bijvoorbeeld verenigingen in principe wel kunnen doorgaan. Het college raadt de organisatoren wel sterk aan om de overige activiteiten in onze stad te herbekijken en te schrappen als dat nog kan.

Deze activiteiten worden geschrapt

– Onthaal nieuwe inwoners (14/11/2021)

– Startersevent lokale economie (16/11/2021)

– Zwemmarathon (20/11/2021)

– Vrijetijdsbeurs senioren (20/11/2021)

– Sintshow Kadens (27/11/2021)

– Bewonersplatform Keiem (17/11/2021) en Lampernisse (18/11/2021)

– Sinterklaasbingo (30/11/2021)

– Dorpsrestaurants (de activiteit van morgen in Vladslo gaat omwille van de korte termijn wel nog door)

Deze activiteiten blijven doorgaan (eventueel met extra maatregelen)

– 11.11.11-instuif (12/11/2021) – we schakelen helemaal over op take-away.

– Culturele voorstellingen à aangezien iedereen een eigen zitplaats heeft is de kans op besmetting heel wat kleiner. We verplichten om een mondmasker te dragen, de bar blijft gesloten. Verenigingen die een voorstelling in het CC Kruispunt organiseren kunnen wel nog de bar openhouden. Indien vrij en genoeg helpende handen kan de zaal Gerlacus extra ruimte bieden.

– 11-novembervieringen à dit zijn zeer kleinschalige activiteiten in buitenlucht. In kerken geldt een mondmaskerplicht.

– Te deum

– Sint te gast à mondmaskers zijn verplicht in het gebouw, we werken met kleine groepjes die geclusterd zijn in families. Iedereen volgt een bepaalde route waardoor de groepjes elkaar niet kunnen kruisen.

– Sociaal restaurant in het woonzorgcentrum blijft open. Het tonen van een Covid Safe Ticket is verplicht.

– De cafetaria van het lokaal dienstencentrum kan openblijven. Daar heb je niet de overrompeling zoals we na een culturele voorstelling kennen. Het tonen van een Covid Safe Ticket is verplicht.

– Clubwerkingen van het lokaal dienstencentrum.

Geen extra kosten bij afgelasting

Verenigingen die dat wensen kunnen hun activiteit bijvoorbeeld omvormen naar een afhaalpunt voor take-away. Verenigingen of externe organisatoren die hun activiteiten in één van onze stedelijke gebouwen willen schrappen, kunnen dit doen zonder extra kosten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.