Sociaal-artistiek en inclusief Cirque Plus is neergestreken in Brugs Grootseminarie

Een van de circusvoorstellingen. © Jasper van het Groenewoud
Stefan Vankerkhoven

Dit weekend trakteert Cirque Plus je op humor, acrobatie, clownerie en emotie. Bewonder in en rond de tuin van het Grootseminarie langs de Potterierei in Brugge de kunsten van meer dan dertig artiesten, nieuw werk van verschillende gezelschappen en korte acts van jonge circusmakers. Een sociaal-artistiek én inclusief circus!

Cirque Plus is donderdag 21 juli opnieuw neergestreken in de tuin van het Grootseminarie in Brugge en blijft er nog tot en met 24 juli. De ‘plus’ wijst op het feit dat het programma verder reikt dan enkele dagen circusplezier. “De Werking van Cirque Plus zet in op creatie, participatie en inclusie”, zegt Franky Demon, voorzitter van de organiserende vzw Brugge Plus.

Cirque Plus biedt voorstellingen van circusartiesten uit België, Nederland, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Gezelschappen als La Contrebande, Collectif Primavez, Circumstances en Compagnie Charlie staan garant voor een vierdaagse vol circustheater, acrobatie, humor, dans en muziek.

Jonge artiesten

Daarnaast is er plaats voor losse acts: afgewerkte circusnummers die nog niet in een volledige voorstelling kaderen. “We geven jonge artiesten onder de noemer Cirque Numerique speel- en groeikansen op een drempelvrije openluchtlocatie”, verduidelijkt Franky Demon. Op die manier draagt Cirque Plus zijn steentje bij aan de ontwikkeling van circus binnen de kunstensector.

Met beperking

Voorts behartigt het deelfacet Cirque Publique de plaats van kwaliteitsvol sociaal-artistiek circus in de maatschappij. “Om de ontwikkelingskansen van mensen met een beperking te bevorderen, worden speelkansen geboden aan gezelschappen die met hen samenwerken. Even belangrijk is de weg ernaartoe: een verbindend creatieproces”, vervolgt Franky Demon.

Amusement voor het hele gezin.
Amusement voor het hele gezin. © Matthias Desmet

Cirque Plus 2022 geeft sociaal artistiek circus op twee manieren een plaats tijdens het festival: via het programmeren van twee bestaande inclusieve producties, waaronder ‘Den Draad’ van het Brugse Circusatelier Woesh, en via de eigen productie ‘1+1=veel’.

Twee duo’s

Malenaar Sander De Cuyper bracht twee professionele circusartiesten – de clown en acrobate Iris Carta en de jongleur Liza Van Brakel – samen met twee volwassenen met een beperking. “Vanuit een gelijkwaardigheid ontwikkelen die twee duo’s twee acts die meerdere dagen zullen getoond worden”, aldus Sander.

Er is tijdens de vierdaagse ook randanimatie met workshops, interactieve installaties en een zomerbar voorzien. Het Cultuurcentrum Brugge programmeert aanvullend op 22 en 23 juli de voorstelling ‘OVVIO’ van het Spaans-Slovaakse duo Kollektiv Lapso Cirk.

Info: www.cirqueplus.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.