Romy Hollevoet is het 58ste Tineke van Heule

© (Foto Kurt De Schuytener)
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker KW

Op de festivalweide in het Tinekesbos in Heule is Romy Hollevoet (19) uitgeroepen tot het 58ste Tineke van Heule. Ze wordt tijdens haar Tinekesjaar geflankeerd door eerste eredame Ester Butaye (20), de tweede eredame is Luka De Wilde (20). Luka was Tineke van de Watermolen 2019.

Een zonnige zondag lokte veel volk naar het centrum van Heule. De barbecue van de brandweer viel in de smaak. Radio Topkaas zorgde voor amusement aan het Tinekesvat. In de namiddag was er de kookproef. De 10 Tinekeskandidaten moesten een noedelrecept klaarmaken. De prijs van de kookproef was voor Nel Vanneste. Ze wist de jury te bekoren met haar unieke noedelrecept.

De wielerwedstrijd raasde door het centrum. Ook de 22ste Kunstwandeling KNOFlook was een succes. 28 kunstenaars op 12 locaties lokte 1.500 bezoekers.

Givmogaze collectief wint stoot van Heule

Dit jaar waren er negen ‘stoten’ in het straatbeeld. Met een Heulse stoot probeer je Heule in aanloop te misleiden van en/of tijdens de Tinekesfeesten voor de gek te houden. Givmogaze collectief won met een festivalgrap. Overal verschenen affiches en wegmarkeringen en liepen tijdens het feestweekend ‘blauwe’ festivalproppers rond die gratis tickets en drankjetons uitdeelden. De stoters wilden aantonen dat er ook betaalbare energieneutrale alternatieven bestaan voor festivals. De stoters wilden, in tijden dat we ons ‘blauw’ betalen aan gasfacturen’, ‘GasProms’ organiseren. Een festival met artiesten die ‘gaze’ kunnen geven. Naam is een combinatie gasproducent GAZPROM en het festival The Proms. Om de grap volledig te maken, werd zondagnamiddag het evenement geannuleerd omwille van een ‘tekort aan energie’. Het was geloofwaardig, ludiek, actueel en zichtbaar in het Heulse straatbeeld.

Trofee stoot onder de stoten

De vroegere trofee ‘stotenvaas’ gaat naar de hele Tinekeswerkgroep en iedereen errond. “Jullie zijn na een tegenslag toch in geslaagd om ons een spetterend weekend te bezorgen”, Aldus de jury. “Uit erkentelijkheid en dankbaarheid besloten wij van deze te geven aan de volledige werkgroep want het is niet normaal wat ze gedaan hebben.”

“Een stotenvaas die niemand op zijn schouw wil hebben maar ongelofelijk veel plezier doet en dat is hier heel duidelijk en vooral verdiend”, voegt presentator Erik Burke eraan toe.

De beste individuele supporter werd gekozen op basis van originaliteit, creativiteit en inkleding. Deze gaat naar de Tomorrowlandbende van kandidate Ester Butaye. De beste supportersgroep werd gekozen door hun positiviteit en vrijgevigheid met complimentjes. Die eer was voor de ‘Preetjes rockbende’ van kandidate Luka De Wilde.

“Jullie zijn een grote familie”

Juryvoorzitster Leen Dendievel was voor het eerst in Heule. “Ik was nog nooit in Heule. Ik kom uit Kooigem een klein dorpje met een groot hart en ik heb dat hier in Heule heel hard herkend. Jullie zijn allemaal een grote familie. Ik kan daar alleen maar naar opkijken”, zegt Leen Dendievel. Toen richtte ze zich tot de 10 kandidates: “Jullie zijn stuk voor stuk Tinekes. In elk van jullie zit een ongekend talent.”

Als verrassing mocht de volle festivalweide genieten van het optreden van Get Ready. Tinekesfeesten 2022 was een festival van plezier, leute, feesten en genieten.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.