Reveil strijkt op 1 november ook neer op begraafplaats in Lauwe: “We brengen muziek over afscheid, maar ook over hoop en troost”

Ben Hamers, Deborah Hamers en Bo Decramer willen een mooie boodschap brengen voor een warmere rouwcultuur. (foto XC)
Xavier Coppens

Ben Hamers en Bo Decramer, twee Lauwenaars die wekenlang zongen voor de zorg in hun eigen straat, vinden elkaar nu voor het eerst in een nieuw initiatief. Samen zingen ze sfeervolle liederen op de eerste editie van Reveil op de begraafplaats in Lauwe.

Reveil, een initiatief dat nog weinig uitleg vraagt, zal op maandag 1 november in een 120-tal Vlaamse gemeenten en steden sfeervolle muziek en tekst brengen op begraafplaatsen.

In Lauwe wordt Reveil voor het eerst georganiseerd door Ben Hamers en Bo Decramer. “Ben zong vorig jaar om 20 uur voor de zorgsector tijdens de applausmomenten in de Spoorwegstraat, ik deed hetzelfde in de Larstraat. We hoorden elkaar geen muziek spelen, maar wisten op den duur wel van elkaar. Corona bracht ons bij elkaar en het resultaat is op 1 november te horen op de begraafplaats in Lauwe. Vorig jaar wilden we Reveil lanceren in Lauwe, maar toen hebben we op de valreep beslist om het event te cancelen wegens de coronapandemie”, vertelt Bo Decramer.

Gedichten

“Met Reveil willen we een warmere rouwcultuur brengen. We brengen muziek over afscheid, maar ook over hoop en troost. Bekende, en minder bekende covers, Nederlandstalige en anderstalige muziek met onder meer Bob Dylan, Everly Brothers, Raymond van het Groenewoud, The Scene en Eric Clapton. Het wordt dus geen algemene tristesse, integendeel.”

Ben en Bo worden bijgestaan door Deborah Hamers, dochter van Ben. Zij zal ook zingen terwijl Ben en Bo haar begeleiden met hun gitaar. Laura Segers, die ook in de Larstraat woont, zal tussendoor wat korte teksten en gedichten voordragen van Herman de Coninck en andere auteurs. Over afscheid en gemis, maar tevens over warme herinneringen en met veel hoop.

“Bo en ik hebben samen met Deborah enkele keren gerepeteerd. Dat was nodig want Bo en ik hebben nog niet eerder samen het podium gedeeld. Of dat een eenmalig initiatief wordt? Dat zien we wel. Alles wat mij ligt, doe ik met veel plezier. Misschien zingen we straks wel eens tijdens een begrafenis ook. Of breiden we ons optreden uit naar Menen en Rekkem. Alles is bespreekbaar”, geeft Ben Hamers nog mee.

Het optreden start om 17 uur in de bezinningsruimte op de begraafplaats in Lauwe. De toegangsprijs is gratis, maar er is slechts plaats voor een vijftigtal personen. “We vragen iedereen wel om een mondmasker te dragen in de binnenruimte.”

(XC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.