Organisator Carl Windels over ‘zijn’ Labadoux: “2020 toonde aan hoe belangrijk festivals zijn”

Patrick Depypere

Dit jaar was er geen Labadoux Festival in Ingelmunster. Nooit eerder in de geschiedenis van het festival gebeurde dit. Om de festivalgangers toch iets te kunnen aanbieden, werd begin oktober ‘Ladadoux Bubbelt’ gehouden. Een sfeervol geslaagd initiatief, maar helaas met een financieel verlies.

“Dit jaar is meer dan ooit aangetoond dat festivals een belangrijke maatschappelijke functie hebben in het bijeenbrengen van mensen”, zegt organisator Carl Windels. “Festivals zijn meer dan een podium met artiesten. Het zijn tijdelijke biotopen waar heel wat mensen elkaar kunnen ontmoeten in een bijzondere sfeer, waar artiesten en publiek op een andere manier in interactie gaan met elkaar… Het deed heel raar, een meimaand zonder festival, zonder opbouw of afbraak. Met heel de ploeg vrijwilligers hadden we een verweesd gevoel. Je mist niet alleen het festival, maar ook de vriendschap die ermee gepaard gaat. Maar we waren 100 procent overtuigd van de beslissing die we moesten nemen en waren heel blij met de solidariteit die we mochten ervaren bij artiesten en leveranciers.”

Zonnebloemen als eerbetoon

“Het was een mooie troost te ervaren dat de corona-initiatieven die we hebben genomen een mooie bijval hebben gehad. Een aantal artiesten maakten mooie filmpjes voor ons, die we online konden zetten en de livestream met de dj’s zorgde in verrassend veel huiskamers voor een vleugje Labadouxsfeer tijdens het eerste weekend van mei. Daarbovenop konden we enkele mooie projecten uitwerken, waarbij we zakjes koekjes konden uitdelen in het WZC Maria Rustoord, bij de voedselbedeling van Ingelmunster, in De Ermitage, bij het zorgpersoneel en de patiënten van de kliniek van Izegem. In samenwerking met de gemeente konden we gespreid over tien zones duizenden zonnebloemen laten groeien in de zomer als eerbetoon voor alle bewoners, elke verzorger, elke muzikant. Ik wil nogmaals iedereen danken die dit hielp realiseren.”

400 bezoekers per dag

Dit jaar kwam er niets in het laatje, maar er ging ook geen euro uit. “Geld is zeker niet de belangrijkste doelstelling van Labadoux. Jaar na jaar proberen we rond te komen en als er al eens wat over is, dan steken we dit graag in ons sociaal project. Maar we moeten natuurlijk alert blijven en onze financiële balans goed in het oog houden. We hadden al heel wat kosten gemaakt en daar hebben we gelukkig via de overheid een mooie compensatie voor kunnen krijgen.”

“We denken na over diverse scenario’s voor de editie 2021”

Begin oktober werd ‘Labadoux Bubbelt’ voorgesteld, met als capaciteit 400 bezoekers per dag, maar dat aantal werd niet gehaald. Een ontgoocheling? “Eind augustus namen we het initiatief voor ‘Labadoux Bubbelt’. Dit op het moment dat evenementen met een beperkt aantal mensen mochten plaatsvinden binnen een veilige coronastructuur. Een project met 400 personen per dag was op dat moment een haalbare kaart en we gingen er dan ook van uit dat dit vlot zou kunnen uitverkopen. Helaas is het mooie zomerweer net bij de opstart van de voorverkoop omgeslagen in wekenlang hondenweer en beet het virus tegelijk ook weer wild om zich heen, waardoor het publiek zeer begrijpelijk terughoudend was om tickets te kopen. Dat ‘Labadoux Bubbelt’ een stevig financieel verlies met zich meebracht, was niet aangenaam. Gelukkig hebben we een beetje reserves om dit te kunnen dragen .”

Onderhandelingen

Zal Labadoux in mei 2021 plaatsvinden? “We willen hier heel verantwoord mee omgaan. We zijn al hard bezig met na te denken over diverse scenario’s. We moeten er echter mee rekening houden dat we nog steeds in volle coronacrisis blijven zitten. Binnen de festivalsector zijn er al heel wat onderhandelingen bezig over het kader waarin zomerfestivals al dan niet zullen kunnen plaatsvinden. We hopen echt dat de eventsector weer op gang kan komen, mits dit veilig kan gebeuren. We wachten nog even af hoe alles verder zal evolueren, maar hopen toch op een of andere manier iets op de rails te kunnen zetten. We blijven hoopvol dat we allen samen goed zorg kunnen dragen voor mekaar. Dat is nu belangrijker dan om het even welk project. Ik wens dan ook meer dan ooit iedereen een gezond 2021 toe, waarin we hopelijk weer de ruimte zullen krijgen elkaar muzikaal te ontmoeten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.