Open tuinenweekend in Passendale: “De naam Vlinderdal is wel misleidend”

Wilfried Patteeuw en Chantal Noppe in hun tuin die de naam Vlinderdal kreeg. (foto ZB) © zenon bekaert beselare
Redactie KW

Wilfried Patteeuw (70) en Chantal Noppe (67) uit de Nieuwe Molenstraat 5 in Passendale stellen dit weekend hun tuin Vlinderdal open voor het publiek.

De tuin, aangelegd in 1986 naar een ontwerp van huisvriend-tuinarchitect Geert Bossaert en 35 are groot, is in de loop der jaren al flink uitgebreid en aangepast. De naam Vlinderdal doet onmiddellijk aan de mooie gevleugelde insecten denken, maar is wel misleidend. “

Toen we dit huis jaren geleden kochten, stonden er behalve enkele vlierstruiken geen bomen, struiken of planten”, verduidelijkt Wilfried. “In het plaatselijke dialect zeggen ze niet vlier, maar wel vlinder en ons huis is gelegen in een dal tussen twee klimmetjes, vandaar de naam.”

“Vlinderdal is een landelijke verzameltuin met moestuin, bosgedeelte, vijver, vaste plantentuin, wilde planten, kruidentuin, gazon, diverse hagen, zithoekjes en… loopgraven”, stelt Wilfried. “Met loopgraven bedoel ik wel mooi gestapeld hakhout uit mijn eigen bosje. Je krijgt echt de indruk van loopgraven maar dan bovengronds. De laatste vernieuwing aan de tuin is de ligusterhaag die gerooid werd en vervangen is door vaste planten.”

Veel leven

De taken om de tuin netjes te houden, worden mooi verdeeld. Zo staat Chantal in voor de moestuin en de vaste planten terwijl Wilfried zich focust op de bomen, wilde planten en vijvers. De twee vijvers bevatten heel wat leven. Er is de tuinvijver met goudvissen en waterjuffers en de grote vijver met salamanders, groene kikkers en posthoornslakken. Als een volleerd bioloog kent Wilfried alle planten uit zijn wildtuin.

“Wij zijn bijzonder tevreden met de vaststelling hoe ongelooflijk de dynamiek van de natuur is geweest. Toen wij hier kwamen wonen, was er geen sprake van natuur. Ik stak eikels, beuken- en hazelnoten, esdoornvruchten – de zogenaamde vliegertjes – in de grond, plantte kleine boompjes, struiken en wilde planten. Nu staan er al flink uitgegroeide bomen en de wilde planten groeiden ook sterk aan. Dit alles bracht ook heel wat dierlijk leven met zich mee: veel vogels die fluiten en nesten bouwen, vlinders, insecten, egels en padden. En de groei en de bloei van de vaste planten met onder andere de liaanroos in de berk”, zeggen Chantal en Wilfried.

Wie deze paradijselijke natuurpracht wil bewonderen, kan dat zaterdag en zondag tussen 10 en 18 uur. Je kan heerlijk kuieren langs de vele paden. Chantal zal tegelijkertijd ook letterkappen demonstreren en Wilfried zorgt voor de nodige uitleg. Leden van de Landelijke Gilde betalen 1 euro, niet-leden 2 euro. In die prijs is telkens een drankje inbegrepen.

(NV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier