Oostnieuwkerke in renaissancesfeer

(foto JCR)©JOKE COUVREUR
(foto JCR)©JOKE COUVREUR
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Kunstenaars Kris Vercruysse en Luc Lapere slaan de handen in elkaar voor het kunstevenement Vita Renaissance. Muziek en kunst worden in een bijzonder kader gebracht. Terwijl Kris Vercruysse en Luc Lapere de deuren van hun woningen openzetten, worden er in de kerk van Sleihage drie concerten georganiseerd, geheel in de sfeer van de renaissance.

Ook voor kunstenaars betekent de coronacrisis een verstikkende periode. “We willen graag ons kunnen tonen aan het grote publiek, maar dat was het voorbije jaar erg moeilijk”, aldus Oostnieuwkerkenaar Luc Lapere en Roeselarenaar Kris Vercruysse. Beiden blikken met een goed gevoel terug op een eerdere samenwerking in het kasteel van Rumbeke en slaan nu opnieuw de handen in elkaar.

In de genen

Kris Vercruysse, geboren in Roeselare, vertrok op 16-jarige leeftijd naar Gent voor een opleiding als grafisch ontwerper aan het HIGRO (Hoger instituut voor Grafisch Onderwijs). Nadien studeerde hij aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten in Gent aan de afdeling ‘Toegepaste Kunsten’. Daar bleef Kris niet onopgemerkt want hij sleepte er verschillende prijzen en vermeldingen in de wacht en kreeg er zelfs de laureaattitel. Na zijn studies keerde Vercruysse terug naar zijn geboortestad Roeselare. Het artistiek talent zit hem in de genen want ook zijn grootvader en vader waren uiterst creatief aangelegd.

Vercruysse toont tijdens deze expositie voor het eerst de kunstwerken van zijn vader, André Vercruysse, die dit jaar honderd jaar zou geworden zijn. André maakte in zijn leven zo’n 2.000 werken en creëerde een uitzonderlijk oeuvre bijeen waaronder schilderijen, houtskooltekeningen en beeldhouwwerken. Zijn vader volgde geen academische opleiding waardoor hij zijn werken niet verkocht en dus nog nooit eerder aan het publiek vertoond zijn.

Luc Lapere uit Oostnieuwkerke streeft naar een unieke beeldvorming met behulp van rood koper. In zijn werken staan de vrouw, dieren, mythologie en sociaal engagement steeds centraal. Via unieke beeldvorming slaagt hij erin om gevoelens op de meest creatieve manieren tot leven te brengen. Sinds 1997 kunnen we geregeld beeldhouwwerken van Lapere spotten langs de West-Vlaamse wegen. Bovendien bouwde hij de voorbije jaren zijn woning uit tot een ware galerij.

Eerbetoon aan vader

Met Vita Renaissance willen de twee kunstenaars de renaissancetijd weer naar boven brengen. “Maar we willen vooral opnieuw naar buiten komen met onze kunst. Daar snakken we erg naar”, aldus Luc. Het duo kwam op het idee om de deuren van hun woningen letterlijk open te zetten. Het grote publiek kan er hun creaties aanschouwen. Lapere stelt zijn werken van zaterdag 12 juni tot en met zondag 4 juli tentoon op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag.”

“De werken van Kris Vercruysse zijn te bezichtigen in zijn woning langs de Dammestraat-Oost in Roeselare. Dat doet hij twee weekends lang. Vercruysse toont er onder andere zijn eigen spijkerschilderijen, maar ook de werken van zijn vader worden van onder het stof gehaald en worden voor het eerst aan het grote publiek tentoongesteld. “Mijn vader is inmiddels overleden, maar zou dit jaar honderd geworden zijn. Dit is een eerbetoon aan hem. Hij heeft zijn werken nooit voorgesteld aan het grote publiek, terwijl zijn portretten echt wel goed zijn.”

Kerk van Sleihage

De twee kunstenaars krijgen ook de mogelijkheid om binnen hun project enkele concerten in de kerk van Sleihage te organiseren. Op vrijdag 11 juni bijt Inna Shyshkovska, die in Staden woont, de spits af en breng er een pianoconcert. In 2002 kwam de Oekraïense naar België om zich als pianiste te vervolmaken aan het conservatorium van Gent. Piano is haar passie. Met haar grote gevoel voor klank en haar perfecte timing weet ze het publiek in vervoering te brengen met haar meeslepende pianospel.

Twee dagen later treden Evica Coupé en haar zoon Djordje Radevski er op. Zij brengen een piano- en hoornconcert. Moeder en zoon wisten in het verleden al verschillende muziekprijzen te winnen. Evica woont sinds vorig jaar in Vladslo. “Door corona moet ik een heel ander pad bewandelen, maar ik kijk er geweldig naar uit om weer op te treden. Door de coronamaatregelen zal dat maar kunnen voor negentig personen. maar dat is beter dan niets.” Op zondag 4 juli sluit Luc Vanlaere het rijtje met een harpconcert.

(BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.