Oostende voor Anker tweede jaar op rij uitgesteld: “Met een krop in de keel, maar 2022 wordt de max”

Redactie KW

Het maritieme festival Oostende voor Anker, vorig jaar een van de eerste grote evenementen in Oostende die afgelast werden door de coronacrisis, gaat ook dit jaar niet door. Dat besliste Toerisme Oostende. Vooral het feit dat de schippers veertien dagen in quarantaine zouden moeten, gaf de doorslag. Curator Hubert Rubbens belooft alvast een topeditie in 2022.

De 21se editie van het maritieme festival wordt voor de tweede keer op rij met een jaar uitgesteld. Duizenden gezinnen zakken traditioneel af naar de binnenstad, dokken en jachthavens voor een mix van gastronomie, muziek en animatie. Jaarlijks ontvangt Oostende voor Anker meer dan 200.000 bezoekers, gespreid over vier dagen. Om nu al in de agenda te noteren: de volgende editie is gepland van 19 tot 22 mei 2022. “Ja, weer een jaar werk dat met het hoogtij mee gaat”, zucht curator Hubert Rubbens.

“Het hele festival was volzet: alle schepen lagen vast, de muziekgroepen… Daar hadden we sowieso al gepuzzeld. We wisten dat mobiele muziekgroepen niet toegelaten waren, dus kozen we enkel muzikanten die op een podium spelen. We hebben gekeken naar crowd control, sneltesten… Maar het heeft niet mogen baten. De evolutie van de cijfers laat het niet toe”, zegt Rubbens. “Vele schippers zijn afkomstig uit Nederland en Groot-Brittannië. Zij zouden veertien weken in quarantaine moeten vooraleer ze op het festival aanwezig kunnen zijn. Dat heeft in feite wel de doorslag gegeven. Er was even ook sprake van dat de schepen wel naar hier konden komen, maar dat er niemand aan boord kon. Dat zag ik toch niet zitten. Het festival verplaatsen naar later dit jaar? Veel schippers zijn lang onderweg. Dat lukt dus niet.”

“Er zou ook een aantal nieuwe schepen komen dit jaar”, gaat Hubert verder. “Maar voor hen zou het misschien wat anti-reclame zijn. Geen optocht van de schippers, geen crew parties… Zo’n eerste keer Oostende voor Anker meemaken in mineur, dat is niet fijn. Ik hou eraan om alle schippers en muzikanten persoonlijk te verwittigen. De berichtjes die ik terugkrijg, steken wel een hart onder de riem. Ik zag de bui hangen, maar ik ben uiteraard ontgoocheld. Het is met de krop in de keel dat ik die berichtjes stuur. Maar goed, er is niet veel aan te doen. Ik ben na de beslissing op mijn fiets gesprongen en heb 60 kilometer gefietst. Dat deed de beslissing gelukkig een beetje vergeten.”

Verrassing

Maar Hubert zit niet stil. Hij is nu al volop bezig met Oostende voor Anker 2022 voor te bereiden. “We hebben het thema dat gepland was voor 2020 James Ensor overboord gegooid. Het Ensorhuis zal dan al een tijdje open zijn, dus dat heeft minder zin. Het thema voor 2022 wordt watererfgoed. Niet enkel erfgoed van de zee, maar ook binnenwateren. En ik heb nog een verrassing in petto, waar alle Oostendenaars heel blij mee zullen zijn”, knipoogt hij.

“Er is bovendien extra budget voorzien. Dat wil zeggen dat we heel grote schepen naar Oostende zullen halen. Het wordt zeker en vast een editie om niet te vergeten. Schippers zijn knuffelaars, dus hopelijk kunnen we tegen dan iedereen weer eens goed vastpakken. En ik denk dat er ook wel een aardige Brugse Zot gedronken gaat worden”, besluit Hubert.

(GL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.