Oostende voor Anker is terug met 164 authentieke schepen

Burgemeester Bart Tommelein en curator Hubert Rubbens bij de voorstelling van Oostende voor Anker. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Op 19 mei wordt de Oostendse binnenstad opnieuw het epicentrum van varend erfgoed. Dan meren 164 schepen voor vier dagen aan in Oostende voor de 21ste editie van het maritiem festival Oostende voor Anker. Het is uitkijken naar de komst van enkele grote driemasters zoals de Guldenleeuw en de Belem.

Het evenement is een grote publiekstrekker voor Oostende. “We zijn blij dat we na twee afgelaste edities kunnen uitkijken naar een topeditie”, zegt burgemeester Bart Tommelein. Er zullen 150 schepen aanmeren in het Mercatordok en nog eens een 20-tal schepen aan de cruisekaai. Hier komen de grote schepen te liggen.

“Het zijn niet dé grootste schepen die komen, want die varen onder een vlag die we nu niet graag zien (van Rusland, red.), maar de Belem komt. Dat is echt een varend museumschip. In Frankrijk kunnen ze hele dorpen in beweging brengen om te kijken. Voor de eerste keer komt ook de Français. Hij is hier nog geweest onder een vorige naam. Dat was een zwart schip, maar nu is het prachtig wit. Alles is nog origineel vanbinnen. Hij zal naar Oostende komen met zijn nieuwe masten. De Kamper Kogge katapulteert iedereen dan weer naar de middeleeuwen. Daarnaast hebben we de Guldenleeuw, een schip van ruim 60 meter. De oude romp is 20 jaar geleden volledig vernieuwd. Dit wordt de parel van Oostende voor Anker. Daarnaast komt ook de Artemis terug. Dit schip komt elk jaar terug. Alle schepen zullen open zijn voor publiek”, zegt curator Hubert Rubbens.

500ste verjaardag wereldexpo

Ook in het Montgomerydok komen enkele grotere vaartuigen zoals de Morgenster. “We hebben graag dat de schepen ook naar buiten kunnen tijdens het festival, want wat is er mooier dan vaartuigen die al zeilend binnenkomen of buitengaan. Ik hoop dat we terug een ballet zullen krijgen van kathedralen van de zee.”

Het thema is dit jaar de 500ste verjaardag van de wereldexpositie van Magellaan en Elcano. Er is hierover een expo te zien in de Anglicaanse kerk. Er zal een collectie zee- en wereldkaarten en artefacten getoond worden in de kerk in de Langestraat.

Randanimatie

Ook aan land zal er opnieuw heel wat te beleven vallen. “De Vindictivelaan wordt opnieuw volledig benut. We zullen voor het eerst ook het Jan Piersplein benutten voor de mercator. Er komt een derde podium voor het muziek, maar het aantal animatiegroepen ligt dit jaar wel lager dan andere jaren. Bij het opmaken van de deelnemerslijsten hielden we immers de coronabarometer voortdurend in het achterhoofd en bewegende groepen zijn altijd de eerste die sneuvelen. Het Petrus en Paulusplein houden we dit jaar dan weer volledig voor ambachten. Er zullen in totaal 120 stands zijn, 20 eetkraampjes, 30 gelegenheden om te shoppen, 30 kunstenaars en 40 infostands omtrent erfgoed zowel boven- als onderwater”, licht Hubert Rubbens toe.

Meer info over het programma via www.oostendevooranker.be. Het festival is elke dag te bezoeken van 10 tot 19 uur en op zondag van 10 tot 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier