Ontdek de wijk en straten op en rond het Volksplein in Kortrijk

Gids van dienst is Bart Hanson. (foto JVGK)©JVGK
Gids van dienst is Bart Hanson. (foto JVGK)©JVGK
Redactie KW

In het huis van Avansa MZW, het voormalige VormingPlus, loopt van 24 mei tot en met 29 juni de tentoonstelling ‘Tapijtsgeest. Deze expo kan gratis worden bezocht tijdens de kantooruren van Avansa.

Het huis van Avansa Kortrijk aan de Wandelweg 11 kijkt uit op de sporen maar de achterzijde ligt in de buurt rond de Sint-Denijsestraat en het Volksplein. Naar aanleiding van de expo ‘Tapijtsgeest’ organiseert Avansa vier rondleidingen in deze buurt. Gids van dienst is Bart Hanson, buurtbewoner en stadsgids. “Ergens moet de tapijtsgeest hier nog ronddolen. Deze buurt aan de rand van de laat-19de- eeuwse gordel rond Kortrijk is het resultaat van een samenspel tussen een ambitieuze burgemeester, grootgrondbezitters en textielfabrieken met hun bazen, arbeiders en bedienden”, aldus Bart Hanson.

Straatmadeliefjes

Het grote verhaal wordt gekruid met verhaaltjes over verdwenen ambachten en cafeetjes. Over de Klakkaertbeek, de Gierigaardswegel, de Valiezenboulevard en de Dubbele Haagjes van de Vogelmarkt. “Over straatmadeliefjes, doorgangshuisjes, studenten en hun koten en de brand bij de Belleman Peter Caesens. Op 24 en 29 mei is er een rondleiding om 10.30 en 14.30 uur. Een ticket kost 5 euro. Vooraf inschrijven verplicht via avansa-mzw.be/activiteiten of tel. 0487 476 189. Tijdens de wandeling is het dragen van een mondmasker verplicht.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier