North Sea Food Fest Ostendaise op 24 en 25 juni: het grootste terras aan de kust

Toerisme Oostende, stadsbestuur en deelnemende chefs stelden het culinaire evenement Ostendaise voor. © PETER MAENHOUDT
Dany Van Loo

Op 24 en 25 juni wordt het Zeeheldenplein omgetoverd tot het grootste terras aan de kust. Twee dagen lang kan je op de negende editie van het Ostendaise North Sea Food Fest genieten van fijne gerechtjes. Dit jaar ontdek je er tal van nieuwe adresjes. We selecteerden er enkele voor je.

Bruce Lybeer en Charlotte Arena namen twee jaar geleden de alom bekende café Bristol aan het Leopold I-plein over, jarenlang een icoon in het lokaal horecagebeuren, en bliezen de iconische zaak in die tijdspanne nieuw leven in, en hoe. Bruce studeerde aan de gerenommeerde hotelschool Ter Duinen in Koksijde en perfectioneerde zijn kunnen in tal van grote restaurants. Gecombineerd met de passie van Charlotte voor lekker eten bouwden zij Bar Bristol uit tot een vaste waarde. “Met onze eigen kijk op gastronomie en inrichting hebben we de Bristol een nieuw elan gegeven, en iets gecreëerd wat je niet zo vlug zal tegenkomen”, vertelt Bruce. Ik denk wel dat het Ostendaise North Sea Food Fest een mooie gelegenheid biedt om Bar Bristol nog meer in de kijker te plaatsen, onder meer met het door ons gekozen gerechtje. Meteen ook een leuke manier om de zomer in te vliegen.”

En dat gerechtje is een verrassende combinatie van scheermessen, kokkels, knolselder en algen. “Het zorgt voor een frisse, maar ook aardse toets”, vertelt Bruce over zijn creatie. “en om het typische culinaire termen uit te drukken: je krijgt een lekkere bite en dito fraîcheur. Wij werken met lokale en eerlijke leveranciers die ons de beste, verse producten garanderen. En dat zullen de bezoekers op het Noordzeefestival zeker aan de lijve ondervinden”, zegt Bruce overtuigend.

Laurence Van Cauter van het CultuurCafé van De Grote Post.
Laurence Van Cauter van het CultuurCafé van De Grote Post. © PETER MAENHOUDT

Laurence Van Cauter en David Meert (De Grote Post): “Ongewoon, maar supertof gerecht”

Laurence Van Cauter en David Meert, al tien jaar de drijvende krachten achter het populaire CultuurCafé in cultuurcentrum De Grote Post, zien hun eerste deelname aan Ostendaise North Sea Food Fest best zitten. “Het biedt een ideale gelegenheid om onze zaak en onze gerechten nog meer in de kijker te zetten”, zegt David. “Eerder deelnemen lukte jammer genoeg nog niet, maar we hebben dit jaar ons keukenteam aanzienlijk versterkt en dat zorgt voor meer mogelijkheden. Een van onze extra troeven is trouwens het rooftoprestaurant Panorama op de bovenste verdieping van het gebouw, dat sinds juni open is gegaan, maar ook onze menukaart spreekt zeker tot de verbeelding. We blijven gaan voor een gezellig gevoel, gecombineerd met een keuken die door alle windstreken beïnvloed is en waarbij duurzaamheid en gezonde voeding een grote rol spelen. Dat is trouwens ook zo in onze traiteurzaak Lorre bij CultuurCafé.”

Laurence en David gaan op 24 en 25 juni voor een niet-alledaags gerecht, en dat is nog voorzichtig uitgedrukt. “Je moet eens durven uit de band springen en dat doen we op Ostendaise met onze Vegetale Oester”, vertelt David met een glimlach. “Wij zijn eveneens gepassioneerd door vegetarisch en vegan, en dat komt duidelijk tot uiting in dit nogal ongewoon maar supertof gerechtje. De smaak is ronduit heerlijk. Daar zorgen onder meer het oesterblad en het zeewier voor. We zijn ervan overtuigd dat velen heel verrast zullen zijn als ze dit geproefd hebben”, aldus David.

Els Vanbiervliet en Jeremy Leveque van Belle de Jour.
Els Vanbiervliet en Jeremy Leveque van Belle de Jour. © Peter MAENHOUDT

Els Vanbiervliet en Jeremy Leveque (Belle de Jour): “We zijn zo blij dat we terug zijn”

Een echte nieuwkomer is brasserie Belle de Jour niet, maar de trouwe bezoekers van Ostendaise North Sea Food Fest hebben op het gastronomisch Noordzeefestival de bekende zaak van Els Vanbiervliet en Jeremy Leveque een paar jaar moeten missen. Maar dat zullen ze dit jaar meer dan goedmaken, klinkt het in koor. “We hebben er dit jaar heel bewust voor gekozen om onze vakantie aan te passen”, steekt Els van wal. “En dar zijn we blij om, want deelnemen aan Ostendaise is altijd fijn. En er is meer: we vieren bovendien op 18 juni samen met onze klanten ons tienjarig bestaan. Die mijlpaal kunnen en zullen we niet laten voorbijgaan. Het wordt een groot en gezellig feest met optredens en hapjes.”

En het moet gezegd: in Belle de Jour koken ze ver weg van de platgetreden paden en kiezen ze voor pure en eerlijke gerechten barstensvol lokale producten. Dat valt trouwend duidelijk te merken in de keuze van Els en Jeremy voor hun gerechtje op het festival: pieterman in duinaardappel met salsa en zure room.

“De pieterman is niet zo bekend voor zijn culinaire kwaliteiten, en dat is onterecht”, legt Els uit. “Hij mag dan zijn imago niet mee hebben, ik kan de pieterman omschrijven als een vaste en heel lekkere vis. En niet zo moeilijk om te bereiden, trouwens. De duinaardappel is eveneens een typisch lekker product van bij ons en past prima in combinatie met de vis. De salsa erbij zorgt voor de zomerse toets en dat mag in deze periode zeker. We zijn blij dat we terug zijn”, besluit Els enthousiast.

(foto PM)
(foto PM) © PETER MAENHOUDT

Shannah Zeebroek (Brasserie Du Parc): “In ons gerecht spreekt de zee”

Er wordt in Oostende reikhalzend uitgekeken naar de opening van het vernieuwd eetgedeelte van het Hotel Du Parc dat vanaf deze zomer gerund wordt door Shannah Zeebroek samen met Els Roelandt. In het onvolprezen art déco-instituut aan het Marie-Joséplein wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een ingrijpende restauratie van het iconisch interieur. “De Brasserie du Parc krijgt inderdaad zijn oude grandeur terug”, vertelt Shannah. “De restauratiewerken vlotten goed. We openen begin juli de deuren.”

Hotel du Parc neemt meteen ook voor de eerste keer deel aan Ostendaise North Sea Food Fest en dat met een bijzonder gerechtje: kokkels en zeekraal. En dat heeft zo zijn reden, zegt Shannah. “We stellen ons inderdaad voor aan de hand van een gerechtje waaruit de zee spreekt. De kokkels met een zilte crème van zeekraal zullen ook op onze menukaart prijken. Het is namelijk de bedoeling om enkel met Noordzeevis en met schaal- en schelpdieren te werken die hier gevist worden. We zitten hier vlak bij de zee, vandaar. Kokkels mogen dan minder bekend zijn, het is een uitermate fijn product, delicaat, maar uitzonderlijk lekker. Het moet bovendien heel secuur bereid worden. We zien het zeker zitten om het grote publiek hiermee te laten kennismaken op Ostendaise. Zo zullen de mensen ook al een idee hebben van wat we aan te bieden hebben. We leggen momenteel de laatste hand aan een oerdegelijke kaart met ontbijten, tal van tintelfrisse hapjes en een ruime selectie van dranken”, besluit Shannah.

www.ostendaise.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier