Nieuwe handelsgebuurtekring wil Uitkerke laten herleven: “Couleur locale op Uitkerke kermis”

"Het Tiendepark zal met Uitkerke Kermis een centrale rol spelen", zeggen Ronny en Bart. (foto WK) © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

In Uitkerke werd zopas een nieuwe handelsgebuurtekring boven de doopvont gehouden. De drijvende krachten achter Actief Uitkerke zijn Bart Laforce van Café St. Amand en Ronny Tanghe, voormalig horeca-uitbater en dj. Het duo koestert de ambitie om hun deelgemeente de komende jaren nog meer op de kaart te zetten. “We willen Uitkerke écht laten herleven.”

Ronny Tanghe en Bart Laforce willen met hun pas opgerichte handelskring Actief Uitkerke een nieuw elan geven aan de deelgemeente. Hun eerste wapenfeit wordt Uitkerke Kermis, dat jaarlijks plaatsvindt in het eerste weekend van september. “Dat moet dit jaar een topeditie worden met veel couleur locale”, zeggen ze.

Als centrale feestlocatie dachten ze aan het Tiendepark. Daar zou een streekproducten- en ambachtenmarkt komen, alsook een speelzone voor de kinderen en muziekpodia. “Op die manier willen we de bezoekers een totaalbeleving bieden. De kermis en de rommelmarkt bestonden vroeger altijd een beetje naast elkaar en daar willen we nu graag één geheel van maken. Het is de bedoeling dat Uitkerke kermis echt een nieuw gezicht krijgt”, benadrukt Ronny Tanghe, voormalig horeca-uitbater en dj.

Jong en dynamisch

Bart Laforce is de uitbater van Café St. Amand. “Wat ik de afgelopen jaren een beetje miste op Uitkerke Kermis, was de samenwerking tussen de lokale handelaars en horeca. Het plaatselijke handelsgebeuren stond daardoor te weinig in de kijker”, meent hij. “Bij het bestaande comité zaten er bijvoorbeeld ook geen horeca-uitbaters in het bestuur, terwijl wij toch het kloppend hart van onze gemeenschap zijn.”

“En er zijn de laatste jaren ook veel nieuwe jonge handelaars bijgekomen op Uitkerke. Het is belangrijk dat we de vinger aan de pols houden”, vult Ronny aan. “Met Actief Uitkerke willen we staan voor een jong, dynamisch bestuur.”

Actief Uitkerke kreeg ondertussen ook groen licht van het stadsbestuur. “Ons voorstel voor Uitkerke Kermis werd positief onthaald. We stippelden een coronaveilig parcours uit – niet onbelangrijk, gezien de opnieuw stijgende coronacijfers. Maar voor ons was het ook belangrijk dat héél Uitkerke bij het kermisweekend betrokken zou worden. We werken met een lus zodat iedereen eender waar kan instappen, en er niet alleen in de Kerkstraat iets te beleven valt”, legt Ronny uit.

Vernieuwing nodig

Actief Uitkerke wil het kleine broertje van Blankenberge doen herleven. “We willen Uitkerke weer op de kaart zetten, want het moet niet altijd in Blankenberge zijn dat er iets te doen is. En wat Uitkerke Kermis betreft: het is niet dat de bestaande formule geen succes meer had, maar er was wel al jaren stilstand. Er mocht eens vernieuwing in komen.” Het nieuwe handelscomité denkt voor volgend jaar ook al aan een nieuw evenement, vlak voor de zomervakantie.

“En met Halloween zouden we graag iets willen doen in Park De Craene. Dat parkje is een troef waar er nu veel te weinig mee wordt gedaan”, vindt Bart.

Fiesta Europa

In hetzelfde weekend als Uitkerke Kermis organiseert het stadsbestuur overigens de tweede editie van Fiesta Europa in Park De Craene. “Een ideale aanvulling: het brengt tijdens ons kermisweekend ook eens een breder publiek naar Uitkerke”, zegt Ronny. De rommelmarkt tijdens Uitkerke Kermis zou opnieuw gratis zijn voor de standhouders.

“En we kiezen bewust voor een honderd procent Uitkerkse rommelmarkt met eigen standhouders. Zo willen we van Uitkerke Kermis een op en top Uitkerks gebeuren maken voor iedereen”, klinkt het.

“Vanuit de dienst werd op 1 juli aan beide organisaties een mail gestuurd om hun voorstel in te dienen op basis van een vastgelegd kader van voorwaarden. Onder andere de locaties waar wat kon gebeuren, en het parcours voor de rommelmarkt. Die voorwaarden werden door de gebuurtekring van Uitkerke niet ingevuld. Voor de toekomst blijft het stadsbestuur openstaan voor alle soorten samenwerking”, zegt waarnemend burgemeester Sandy Buysschaert.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier