Milieuvriendelijke Trekker Trek hoogtepunt van de Hoevefeesten: Tractoren rollen hun spierballen

Redactie KW

Al meer dan 30 jaar zijn de Hoevefeesten in Heestert begin september voor velen een vaste afspraak. Ook nu hebben Ferm, Landelijke Gilde en KLJ een feestweekend op poten gezet waarbij milieuvriendelijke tractoren centraal staan.

Het feestweekend wordt op zaterdag 3 september om 21 uur geopend door de KLJ met de tweede editie van ‘Nacht van ’t kalf’. DJ X-tof, DJ Vjeetn en Giamix zorgen er voor de muzikale fuifbeats.

Op zondag 4 september begint om 10 uur met een rondrit voor oldtimertractoren.

“Deze dienen alvast van een bouwjaar van voor 1980 te zijn. We verzamelen al om 9.30 uur aan de hoeve van Marc Laverge in de Zwevegemstraat in Ingooigem. Na een kopje koffie vertrekken we dan voor een tocht van zowat 17 km richting Heestert waar ons een aperitief wacht”, zegt organisator Bart Dewaele. Deelnemen is gratis.

Kleine Smurf

Op de middag kan je aanschuiven voor heerlijke beenham met verse groenten en frietjes. Volwassenen betalen 20 euro vooraf of 25 euro de dag zelf. Kinderen van 6 tot 12 jaar betalen 10 euro vooraf of 15 euro de dag zelf. Inschrijven kan via 0478 35 18 03.

Opgefokte tractoren kunnen niet deelnemen aan de wedstrijd

Op zondagnamiddag staan de tractoren centraal tijdens de Trekker Trekwedstrijd. “De voorbije jaren kozen wij er al voor om meer in te zetten op plaatselijke standaardtractoren. Dit jaar gaan we nog een stapje verder. Naast de klassieke sleepwagen hebben we ook een nieuwe sleepwagen, de ‘Kleine Smurf’ te gast. Deze is speciaal ontworpen om ook kleinere oldtimertractoren te laten deelnemen.”

Men zal ook strenger kijken naar de andere deelnemende tractoren. “Onder standaardtractoren verstaan we vanaf dit jaar echt standaardtractoren, een landbouwtractor zonder extra ballastgewichten”, zegt Bart Dewaele.

De reden waarom enkel standaardtractoren worden toegelaten, heeft ook te maken met het milieu. “Zo hopen we onze hobby nog enkele jaren te kunnen beoefenen. Tractoren met abnormale uitlaatgassen, ook wel eens ‘rokers’ genoemd, of die opgefokt zijn, kunnen niet deelnemen.”

Miniatuur

Naast al dit zwaar materiaal is er ook plaats voor miniatuurmodellen. “Dit jaar is de vereniging van Antwerpse Modelbouw Grondwerken opnieuw te gast. Die laat groot en klein vol bewondering genieten van de realisaties en mogelijkheden. Echt de moeite.”

De Hoevefeesten vinden dit jaar plaats in en rond de loods van Loonwerken Defraeye in de Vierkeerstraat 128 in Heestert en op het vlakbij gelegen terrein van de familie Decock. (GJZ)

Info: dewaele.bart@telenet.be.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.